Studenti se účastnili odborné exkurze ve věznici Všehrdy
3x zdroj foto: Střední škola technická, Most
Most

Most - Ve dnech 7.3., 9.3. a 16.3.2023 se žáci 2. a 3. ročníků zúčastnili odborné exkurze ve Věznici Všehrdy u Chomutova. Tato věznice je profilována jako věznice pro mladistvé odsouzené muže. Kromě mladistvých odsouzených zde vykonávají trest odnětí svobody i dospělí odsouzení muži ve věznici s ostrahou v odděleních s nízkým, středním a vysokým stupněm zabezpečení.

Součástí oddělení pro výkon trestního opatření je i oddíl, který se specializuje na odsouzené s poruchami duševními a poruchami chování s individuálním zacházením. Ve věznici s ostrahou se středním stupněm zabezpečení je zřízen oddíl specializovaný pro výkon trestu odsouzených s poruchou osobnosti a chování způsobenou užíváním návykových látek.

Nedílnou součástí věznice je i Školské vzdělávací středisko, kde mají odsouzení možnost vyučit se v některém z nabízených učebních oborů, nebo absolvovat některý z kurzů. Věznice dále zaměstnává odsouzené ve vnitřní režii věznice, nebo u soukromých subjektů.

Zaměstnanci nás, formou prezentace, seznámili s celou věznicí. Speciální pedagožka nás seznámila se způsobem života odsouzených, s denními problémy, povinnostmi a právy. Zástupce vězeňské stráže pro služební přípravu nás informoval o tom, co vše obnáší práce příslušníka VS a co vše musí splňovat pro to , aby byl přijat do služebního poměru. Dále provedl na jednom z žáků ukázku „poutání“.

Jako překvapením pro nás bylo, když se za námi, na návštěvní sál, dostavili dva odsouzení muži právě z oddílu, který je specializovaný na výkon trestu odsouzených s poruchou osobnosti a chování způsobenou užíváním návykových látek. Ti nám povyprávěli svůj příběh ze života na svobodě a jakou trestnou činnost páchali v důsledku užívání omamných a psychotropních látek. Seznámili nás i se životem ve věznici. Žáci měli možnost odsouzeným klást různé otázky, čehož samozřejmě využili.

V závěru exkurze jsme měli možnost vidět, jak probíhají bezkontaktní návštěvy, dále jsme prošli areál věznice v ostrahové části, kde si žáci měli možnost prohlédnout jednotlivé ubytovny, jídelnu a zdravotní středisko. Žáci si prošli oddělení výkonu kázeňských trestů, kde zhlédli jednotlivé cely a vycházkový dvůr pro odsouzené.

Poděkování patří všem zaměstnancům, kteří se účastnili odborné exkurze a zároveň panu řediteli plk. Mgr. Miroslavu Fousovi, který našim žákům tento nevšední zážitek umožnil.

Zaslala: Ing. Eliška Angelov

0104 studenti2

0104 studenti3

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru