Benzín přestal zlevňovat, jeho cena půjde opět nahoru. Ekonom vysvětluje důvody zdražení
Ilustrační foto
Most

ČR - Benzín přestal zlevňovat. Jeho zdražování – na které naváže i zdražování nafty – má na svědomí, kartel OPEC+, který nečekaně rozhodl razantně snížit svoji těžbu ropy.

Benzin Natural 95 v uplynulém týdnu v Česku zdražil, jeho průměrná cena se vrátila nad 37 korun. Řidiči za litr platí v průměru 37,27 koruny, což je o 32 haléřů více než minulou středu. Nafta naopak dál zlevňuje. Dostala se pod 35 korun za litr, kde se trvale pohybovala naposledy loni v lednu. Její cena za týden klesla o 21 haléřů na průměrných 34,80 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

V příštím týdnu benzín dále zdraží, až o 50 haléřů na litr, zatímco nafta přestane zlevňovat a její cena bude stagnovat, ba posléze i mírně poroste. Důvodem je poměrně výrazný „skok“ v cenách ropy, k němuž začátkem tohoto týdne. Klíčoví tradiční těžaři ropy v čele se Saúdskou Arábií totiž šokovali trhy, když v neděli nečekaně rozhodli o významném snížení objemu své těžby. Od května tak ze světového trhu zmizí 1,1 milionu barelů denně – v porovnání s tím, s čím se až právě do neděle počítalo. Od července pak ubude dokonce 1,6 milionu barelů. To proto, že Rusko prodlouží platnost svého vlastního omezení těžby, o půl milionu barelů denně, které uvedlo již v březnu v reakci na západní sankcionování ropy a ropných produktů, které vyváží námořní cestou.

Rusko a další tradiční těžaři v čele se Saúdskou Arábií tvoří uskupení OPEC+. Jeho moc ovlivňovat světovou cenu ropy poslední dobou roste, neboť zpomaluje vzestup produkce břidličných těžařů v Severní Americe. Ti až donedávna představovali nebezpečnějšího rivala uskupení OPEC+ než dnes, neboť každé omezení těžby ze strany tradičních těžařů mohli využít k navýšení své produkce a k získání tržního podílu na jejich úkor. Se zpomalováním rozšiřování jejich produkčních kapacit však tato flexibilita polevuje, což tradičním těžařům otevírá prostor k razantnějším škrtům ve vlastní těžbě, aniž by se museli obávat ztráty trhu.

Ropa Brent v reakci na zmíněné překvapivé omezení těžby zdražuje v pondělí až o zhruba osm procent. Od té doby se drží na významně vyšší cenové úrovni, kolem 85 dolarů za barel, než ještě minulých týdnech, kdy se prodávala i za ceny citelně po úrovní 75 dolarů za barel. Tento cenový nárůst způsobuje – a hlavně ještě způsobí – růst cen pohonných hmot v ČR. Zatím se však nemusí obávat, že by průměrná celorepubliková cena benzínu či nafty překročila úroveň 40 korun za litr. Bude se spíše pohybovat maximálně v pásmu od 35 do 38 korun za litr.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru