Pohonné hmoty zrychlují tempo zdražování. Kdy se ceny zastaví?
Ilustrační foto: CC0
Most

ČR - Pohonné hmoty v Česku pokračovaly v uplynulém týdnu ve svém zdražování, které v porovnání s týdnem předtím opět zrychlilo. Benzín za uplynulý týden zdražil o 22 haléřů na 39,75 koruny za litr, takže je nejdražší od loňského listopadu. Nafta nyní vyjde na 38,04 koruny na litr, což značí, že za uplynulý týden její cena vzrostla o 25 haléřů na litr. Nafta je nyní nejdražší od loňského prosince.

"Během srpna už zdražila o 4,80 koruny na litr, benzín za stejnou dobu podražil o 1,86 koruny na litr. K 1. srpnu se zvýšila spotřební daň z nafty o 1,50 koruny na litr, což včetně DPH činí 1,80 koruny na litr. Nafta tedy v srpnu i po odečtení efektu zvýšení spotřební daně zdražuje o více než korunu na litr rychleji než benzín. Rafinériím a dodavatelům nafty, jakož i čerpadlářům, se zjevně daří na naftě si navyšovat své marže, když při tom využívají částečně zavádějící zdůvodnění právě vyšší spotřební daně," uvádí ekonom Lukáš Kovanda.

V příštím týdnu lze, podle ekonomů, očekávat stagnaci až mírný růst, v rozsahu kolem 10 haléřů na litr, jak cen benzínu, tak nafty. Důvodem je srpnová stabilizace korunových cen ropy na světových trzích a také velkoobchodně prodávaných paliv na komoditní burze v Rotterdamu.

"Srpnová stagnace cen ropy Brent i paliv v Rotterdamu plyne zejména ze slabších vyhlídek čínské ekonomiky, jejíž výkonnost pokulhává za předpokladem z počátku roku. Mocný pocovidový vzestup země se nekoná, naopak trpí například rekordně vysokou nezaměstnaností mladých. Slabší než očekávaný výkon čínské ekonomiky podvazuje celosvětovou poptávku po ropě, jejímž je Čína globálně největším dovozcem. Cenám ropy nesvědčí ani aktuální postoj vedení americké banky. Jeho členové se stále obávají, že inflaci v USA se zatím nepodařilo zcela zkrotit a bude proto možná třeba přistoupit k dalším navýšením tamní základní úrokové sazby. Růst úroků Fedu tlumí investice a obecně ekonomickou aktivitu, a to vlastně celosvětově, takže ruku v ruce s tím klesá vyhlížená poptávka po ropě – a její cena tak i proto stagnuje," vysvětluje ekonom.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru