VIDEO: Město Most po šestnácti letech znovu zavede místní poplatek za komunální odpad. Jak je to v okolních městech?
Vybrané peníze budou sloužit například na zlepšování čistoty. Foto: ilustrační
Most

Most - Zastupitelé města Mostu budou schvalovat novou vyhlášku, která zavádí místní poplatek za komunální odpad. Vyhlášku projednali radní a doporučili ji zastupitelům k vydání. Mostu pomohou vybrané peníze například k vyšší čistotě v ulicích. Rázně se bude zasahovat proti neplatičům.

Poplatek ve výši 840 korun ročně budou hradit fyzické osoby s trvalým pobytem v Mostě, a to včetně dětí, lidé například přihlášení na adrese magistrátu, ale i vlastníci nemovitosti, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba a která je umístěna v Mostě.

Kromě osob, které jsou z placení osvobozeny ze zákona, město navíc zbavuje této povinnosti osoby starší 65 let.

Zatímco v roce 2009 vynaložilo město Most na nakládání s komunálním odpadem zhruba 35 milionů korun, v loňském roce to bylo již více než 65 milionů, letos půjde o částku převyšující 70 milionů korun. Právě rapidně rostoucí náklady stojí za rozhodnutím vrátit poplatky za odpad.

„Město neustále nemůže dotovat tuto službu a musí využívat finanční prostředky spojené s rozvojem komunálního hospodářství u nás ve městě,“ říká primátor Marek Hrvol.

Veškeré vybrané poplatky budou využity například na pořizování velkokapacitních nadzemních a polopodzemních kontejnerů na směsný i tříděný odpad, pořídí se více odpadkových košů, včetně těch chytrých lisovacích, které jsou už u jezera Most. Zvýšit se má intenzita vývozu odpadu a zlepšit se má čistota v okolí odpadových nádob.

Město je připraveno rázně zasáhnout proti neplatičům. „Budeme se snažit, ať už exekucí na mzdu či na vyúčtování či různé přeplatky, cílit na to, abychom finanční prostředky získali,“ dodává Marek Hrvol.

Vyhláška, pokud projde schválením zastupiteli, bude platná od nového roku. Poplatky lze hradit i měsíčně, čtvrtletně či jinak, aby celková částka za rok byla 840 korun, splatná do konce příštího roku.

Zpoplatnění odpadu je zahrnuto v kampani Pro čistší Most. Na webové stránce procistsimost.cz se lidé mohou dozvědět další informace.

Jak se platí v okolí?

V Litvínově je po dlouhou řadu let poplatek za odpad ve výši 250 korun za osobu. Každoročně při schvalování poplatku za svoz odpadu zastupitelé diskutují o jeho zvýšení. V loňském roce jej opět ponechali na této výši s tím, že o podobě poplatku pro rok 2024 bude rozhodovat nové zastupitelstvo. Vybrané peníze totiž zdaleka nepokryjí skutečné náklady. Pokud by se měla výše poplatku alespoň přiblížit skutečným nákladům, měl by být poplatek na osobu alespoň třikrát vyšší.

V Ústí nad Labem je poplatek za svoz komunálního odpadu 720 Kč za rok, případně 360 Kč pro osoby starší 65 let. Obyvatelé Trmic za odpad neplatí. V Chabařovicích vyhází poplatek na 480 korun, obyvatelé Velkého Března zaplatí 750 korun, obyvatelé Libouchce 840 korun. V Povrlech činí poplatek 792 korun za rok, v Petrovicích je poplatek od 416 do 11 440 korun, podle velikosti nádoby a četnosti svozu.

Na Teplicku jsou poplatky za svoz odpadu v průměru nejnižší. Neplatí za něj obyvatelé Teplic, Krupky, Dubí i Modlan. V Oseku činí roční poplatek 350 korun. V Bílině lidé za svoz odpadu zaplatí 500 korun, v Hrobu o sto korun méně.

V Děčíně se za svoz komunálního odpadu platí 750 Kč za osobu na rok, podobně je tomu v České Kamenici, kde je poplatek 700 Kč a ve Šluknově a Varnsdorfu, kde činí 720 Kč. Dražší svoz odpadu je pouze v Krásné Lípě, kde lidé zaplatí 1 100 korun za rok. V Benešově nad Ploučnicí vychází svoz odpadu na 600 korun. V Rumburku se poplatek pohybuje od 1400 do 5600 korun, a to podle velikosti nádoby a četnosti svozu.

V Litoměřicích obyvatelé zaplatí 696 korun na osobu za rok, podobně tomu je v Roudnici nad Labem (670,-) a Terezíně (650,-). Nejdražší je svoz odpadu v Úštěku, kde obyvatelé platí 750 korun. Obyvatelé Štětí platí 500 korun za rok, v Lovosicích je poplatek 250 korun. Liběšice poplatek za komunální odpad za rok 2023 zrušily, obyvatelé za něj neplatí.

V Žatci se hradí částka 900 korun ročně za každou osobu, která je v Žatci nebo jeho místních částech přihlášena k trvalému pobytu. Platí se také 900 Kč za každý rodinný dům, byt nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, kde není nikdo trvale přihlášen. Zaplatit na každý rok je nutné v období od 1. ledna do 30. června.

Poplatky za odpady jsou v Lounech rozděleny dle velikosti nádob v litrech a dle četnosti svozů. Nejlevněji zaplatí občané za 60l pytel, kdy je svoz jednou za 14 dní. Roční poplatek je v tomto případě 655,20. Pokud si lidé nechají stejný pytel odvést jednou týdně, roční částka je 1310 korun. Za svoz 120 litrové nádoby jednou zaplatí občané 2620 korun, za 1100 litrovou je to 24024 korun.

Základní sazba poplatku za svoz komunálního odpadu v Chomutově je aktuálně 800 Kč za občana za kalendářní rok.

A jak jinde v republice?

Od roku 2022 se v Karlových Varech poplatek platí za každého občana. Jeho výše je stanovena podle podílu objemu kontejneru nebo popelnice, který na něj připadá. Platí se 0,50 Kč za měsíc a každý litr nádoby.

V Pardubicích platí Obecně závazná vyhláška Statutárního města Pardubic „O místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů“. Ta stanovuje místní poplatek za svoz a likvidaci komunálních odpadů na každý kalendářní rok. Základní sazba pro rok 2023 na občana je 650 Kč. Částka zůstala stejná jako předchozí rok. Od poplatku jsou v Pardubicích osvobozeny děti do šesti let.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru