Nepříjemný odhad ekonoma! Pohonné hmoty v ČR zrychlí tempo svého zdražování
Ilustrační foto
Most

ČR - Pohonné hmoty v Česku pokračovaly v uplynulém týdnu ve svém zdražování, byť jeho tempo dle očekávání zpomalilo. Benzín za uplynulý týden zdražil o 10 haléřů na 39,85 koruny za litr, takže je nejdražší od loňského listopadu. Nafta nyní vyjde na 38,18 koruny na litr, což značí, že za uplynulý týden její cena vzrostla o 14 haléřů na litr. Nafta je nyní nejdražší od loňského prosince. Od začátku srpna už zdražila bez šesti haléřů o celou pětikorunu na litr, benzín za stejnou dobu podražil o 1,96 koruny na litr.

K 1. srpnu se zvýšila spotřební daň z nafty o 1,50 koruny na litr, což včetně DPH činí 1,80 koruny na litr. Nafta tedy v srpnu i po odečtení efektu zvýšení spotřební daně zdražovala o více než korunu na litr rychleji než benzín. "Rafinériím a dodavatelům nafty, jakož i čerpadlářům, se zjevně dařilo na naftě si navyšovat své marže, když při tom využívají částečně zavádějící zdůvodnění právě vyšší spotřební daně," uvádí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

"V příštím týdnu se řidiči v Česku musí připravit na výraznější zdražení než v tom uplynulém. Bude v rozsahu zhruba třiceti haléřů na litr. Důvodem je zejména růst cen ropy na světových trzích. Ropa Brent zdražila v uplynulém týdnu o více než pět procent. Její cena se tak poprvé od loňského listopadu přehoupla přes psychologickou hranici 90 dolarů za barel. Toto zdražení má na svědomí především tandem Saúdské Arábie a Ruska," dodává ekonom. Obě ropné velmoci se dle jeho vyjádření v tomto týdnu rozhodly koordinovaně prodloužit dobu, po níž ve stávající míře omezují svoji ropnou těžbu, až minimálně do letošního prosince. Trhy přitom očekávaly, že k prodloužení sice dojde, ale jenom do letošního října, nikoli prosince. "Proto se Rijádu a Moskvě podařilo trhy zaskočit a docílit tudíž právě poměrně výrazného zdražení ropy, které už v následujícím týdnu zaznamenají řidiči také u českých čerpacích stanic," odhaduje Lukáš Kovanda.

"Růst cen u českých čerpacích stanic podpoří také vzestup cen paliv na komoditní burze v Rotterdamu, kde se například nafta v tomto týdnu obchodovala za nejvyšší cenu od letošního ledna. V neposlední řadě se ve zdražení pohonných hmot projeví oslabení koruny vůči dolaru, v němž se ropa obchoduje," předpokládá ekonom.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru