Dvacet let ženu ničily ataky migrény. Život jí změnila návštěva centra pro bolest hlavy
Migrénu, úpornou bolest hlavy, vyvolává nejen stres, různé zvuky či ostré světlo. U některých pacientů i různá jídla. Ilustrační foto: CC0
Most

Most – Migréna – bolest hlavy, kterou nemůže pochopit nikdo, kdo ji nezažil. Jitka dostala první záchvat migrény ve 12 letech. Když jí tatínek řekl, že migrénu mají sice v rodině, ale ona je na ni ještě mladá, přijala to. Migréna se ohlašovala obvykle zároveň s menstruací. Kvůli auře, která někdy nemoc doprovází, věděla o příchodu ataky předem. Ve 14 letech se však záchvaty razantně zhoršily a trvaly i několik dnů.

Někdy v té době totiž nastoupila na střední školu a časné vstávání kvůli praxi potíže s migrénou horšilo, přibyla nevolnost. „Bolesti jsem měla i čtyři dny v kuse. Mistrová mi na ně dala brufen, myslela, že mám kocovinu, ale já jsem nepila ani nekouřila. Akutní léky na bolest jsem pak užívala tak často, že už nezabíraly,“ pokračuje Jitka.

„Tehdy bydlela v Ústí nad Labem a s problémy tak zamířila ke své praktické lékařce. Ta zopakovala tatínkova slova, že na migrénu je moc mladá a bolesti přisoudila krční páteři či problémům s očima. Vyšetření však nic neprokázala. „Přesto mi lékařka dalších několik let tvrdila, že to migréna být nemůže. Že za to může stres a později náročná práce, a na bolesti mi předepisovala Algifen. Užívala jsem jej tak často, že mi přivodil žaludeční problémy,“ vzpomíná Jitka. Nakonec se dostala na neurologii, kde poprvé zaznělo slovo migréna. Když Jitka dostala v práci tak silný záchvat, že omdlela, předepsala jí neuroložka poprvé triptany. Ukázalo se ale, že je Jitka nesnese. „Otekl mi krk a špatně se mi dýchalo, podobné reakce jsem měla i na další dva jiné triptany a neuroložka říkala, že neví, co se mnou.“

Zlom nastal ve chvíli, kdy se Jitka přestěhovala do Mostu. Tam se vdala a otěhotněla. V době těhotenství záchvaty ustaly a přihlásily se zase až po narození dcery. Jitka si našla neuroložku v Mostě, a ta jí řekla, že má na triptany alergii. Zkoušela nasadit jiné léky, na řadu přišla i homeopatika. Když nic nezabralo lékařka Jitce doporučila, aby se objednala do mosteckého specializovaného Centra pro bolest hlavy. A tam Jitce nasadili biologickou léčbu. „Od té chvíle mi začal nový život – záchvaty se zmírnily a nabraly podobu ‚normální’ bolesti hlavy a po několika měsících téměř vymizely. Do centra jsem přišla se čtyřmi záchvaty za týden, a úplně vyčerpaná. Teď, po dvou letech, co užívám biologickou léčbu, mám jeden mírný záchvat s menstruací a někdy před aplikací další dávky. Jinak žiju normální život,“ popisuje Jitka. Obrat k lepšímu považuje za zázračný, poprvé šla například se sestrou na živý koncert. Jezdí na akce, jimž se dříve vyhýbala kvůli ostrému světlu či hluku, které jí záchvaty vyvolávaly. „Než jsem se k biologické léčbě dostala, bála jsem se i jíst. Ataku migrény jsem totiž dostávala také po různých jídlech. Jeden týden po nivě, druhý týden po kuřecím mase,“ vzpomíná Jitka.

 

migréna pacientka s dcerou

Pacientka Jitka má v rodině genetickou zátěž a s migrénou se potýkají její další členové. První příznaky pociťuje už i její dcera. Foto: archiv pacientky

 

Migréna jí přes dvacet let ničila život, zasahovala i do práce. „Seděla jsem za pokladnou a snažila se pracovat i přes záchvaty. Všechno bylo rozmazané, nemyslelo mi to. Často jsem měla manko,“ říká Jitka, která nyní pracuje v sociálních službách. Zatímco předchozí roky „jela na autopilota“, nyní ke své práci stíhá i brigádu, začala sportovat, a jak sama říká „nevyhýbá se ničemu“. Připomíná, že migréna neovlivňuje život jenom pacientům, ale i jejich blízkým. „Když dostanu záchvat na dovolené, trpí tím celá rodina,“ dodává.

O pacientku se už přes dva roky starají lékaři z Centra pro bolest hlavy Nemocnice Most. „Pacientka do našeho centra přišla poprvé v březnu 2021 pro letité migrenózní bolesti hlavy s velkou frekvencí – 10 až 12krát do měsíce. Obdobné obtíže měl i otec pacientky a sestra. Dceru také začíná bolet hlava. Bylo jasné, že zde existuje genetická zátěž,“ říká ošetřující lékařka, neuroložka MUDr. Lucie Kozlová. „Před příchodem k nám užívala pacientka řadu léků, bohužel bez valného efektu. Abychom vyloučili jiné příčiny obtíží, provedli jsme magnetickou rezonanci mozku a vyšetřili pacientku elektroencefalografem. V červnu 2021 jsme jí nasadili biologickou léčbu. Po první dávce ještě nebyl efekt léku výrazný. Počet atak se nezměnil, došlo však ke snížení intenzity bolesti a délky záchvatu. Po druhé dávce v srpnu téhož roku ale došlo k významnému snížení atak. Od té doby dochází na pravidelnou terapii. Silné záchvaty migrény prakticky vymizely a pacientka je velmi spokojená.“

Centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy existuje v Mostě od roku 1995 a patří tedy mezi první v ČR. Za dobu své existence zde lékaři ošetřili několik tisíc pacientů s bolestí hlavy. „Účelem vzniku bylo především odstranění bariér, které brání správné léčbě migrény. Až 50 % pacientů se původně nedostalo řádné nebo dokonce žádné lékařské konzultace jejich potíží, což vedlo k nedostatečné diagnostice a následně i léčbě,“ uvádí vedoucí lékař Centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy neurologického oddělení Nemocnice Most MUDr. Jan Rejda. „Pacienti trpící bolestmi hlavy se mohou k nám do centra objednat, abychom jej plnohodnotně vyšetřili a navrhli léčbu, která by jim pomohla zlepšit kvalitu života. Možnosti akutní i preventivní terapie migrény jsou v dnešní době rozsáhlé a neustále se rozvíjejí. Jednou z novějších metod je aplikace biologické léčby, která je prokazatelně vysoce účinná i u pacientů s nedostatečnou odezvou na jinou dosavadní preventivní terapii,“ dodává neurolog.

Podle MUDr. Kozlové je migréna jedním z nejčastějších neurologických onemocnění a dokáže pacientům ztrpčit život. Omezit je jak v běžných denních aktivitách, tak i ve škole, v práci a celkově snížit kvalitu života. „Je třeba odlišit pravou migrénu od běžných bolestí, k čemuž často nedochází, a hází se tak vše ‚do jednoho pytle‘. Pacienti jsou často odbýváni s tím, že to mají ze stresu, od páteře a podobně,“ popisuje praxi Lucie Kozlová.

O léčbě migrény

V současné době je na migrénu k dispozici účinná léčba, která se dělí na akutní a preventivní. V případě, že má pacient jen čtyři dny s migrénou (MMD) do měsíce a pomůže mu od bolesti tableta léku ze skupiny triptanů, stačí akutní léčba a není třeba nasazovat léčbu preventivní. Ovšem při vyšším počtu dnů s migrénou – čtyři a více do měsíce – dochází k výraznému snížení kvality života pacienta. Zde je vhodné nasadit preventivní (tzv. profylaktickou) léčbu, jejímž cílem je snížit počet a intenzitu záchvatů a omezit délku jejich trvání.

Více o migréně se dozvíte na webu www.migrena-kompas.cz. Zde je také k nalezení seznam specializovaných center pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy. Lidem s migrénou pomáhá mapovat jednotlivé záchvaty, jejich délku, intenzitu a užité léky mobilní aplikace Migréna Kompas.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru