VIDEO: Ústečtí kardiochirurgové poprvé implantovali zevní oporu aortálního kořene
Foto: Krajská zdravotní
Most

Ústí nad Labem - Rozšiřující se aortu devětačtyřicetiletého pacienta vyřešili na ústecké kardiochirurgii implantací speciální síťky, která zabrání do budoucna jejímu roztržení. Zákrok provedl primář oddělení MUDr. Miroslav Kolesár ve spolupráci s brněnským kolegou, primářem Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno MUDr. Petrem Filou, Ph.D. Šlo o první operaci tohoto druhu v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, o.z. Pacienti s touto diagnózou tak nyní nebudou muset cestovat za řešením svého problému do jiného regionu.

Diagnóza rozšiřování aortálního kořene a vzestupné aorty hrozí rizikem, že v budoucnu může dojít k jejímu prasknutí, což je smrtelná komplikace. Implantace na míru vyrobené síťky, která byla modelována na základě CT vyšetření tohoto konkrétního pacienta, zabrání další aortální dilataci. „Nevýhodou této diagnózy je, že pacienti často nepociťují žádné obtíže. Nemají bolesti, nejsou dušní, ale přesto tuto závažnou diagnózu mají,“ vysvětluje MUDr. Petr Fila, Ph.D., a hned dodává, že se diagnóza často objeví náhodným nálezem při vyšetření.

https://www.youtube.com/watch?v=gNYFvWBgDAg

Implantace síťky kolem celé aorty je vlastně preventivní opatření, které má v budoucnu zamezit fatálním komplikacím. Tuto léčebnou metodu vymyslel anglický inženýr, který sám stejnou diagnózou trpí. Nechtěl se smířit s tím, že by ho před lety čekala náhrada aortální chlopně protézou, což byla v té době běžná léčba. Koncept síťky, kterou si pro sebe nechal vyrobit, mu po dohodě v Londýně kardiochirurgové implantovali. Dnes je tomu již devatenáct let od operace a sám pacient, nyní již také výrobce sítěk, je živoucí reklamou na to, že tento způsob prevence je nejlepší metodou řešení těchto obtíží.

3009kzkz1

Foto: Krajská zdravotní

„Operace dopadla dobře. Pacient se rychle zotavil a je v pořádku. Pro nás to byla první operace tohoto typu na Kardiochirurgickém oddělení v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Je to významný posun v naší operativě a rozšíření portfolia kardiochirurgických operací pro naše pacienty,“ uzavřel MUDr. Miroslav Kolesár.

3009kzkz3

Foto: Krajská zdravotní

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru