Město Most, podzim 2023. Ilustrační foto
Most

Mostecko - Ani clickbait. Ani dezinformace. Ani přání pisatele. Prostě fakt. Uprostřed tohoto pracovního týdne, víceméně i uprostřed tohoto měsíce a tím pádem i meteorologického podzimu, s největší pravděpodobností padne hranice letních 25 °C. Proč? Protože příliv teplého vzduchu od jihozápadu, a sice mezi tlakovými nížemi nad severním Atlantikem a Skandinávií a tlakovými výšemi nad Středomořím a jeho blízkým okolím.

Evropa byla rozdělená na dva tábory. O víkendu, ale také v pondělí (9. října). A upršené Česko bylo přesně mezi nimi. Čím (jiho)západněji, tím tepleji, čím (severo)východněji, tím chladněji. V patnáct hodin hlásila Paříž 26,1 °C, to znamená o 21,9 °C méně, než kolik hlásila Moskva. Nádherné, respektive slunečné a nadstandardně teplé počasí panovalo mimo jiné v Anglii. V Londýně se dočkali 24 °C, kdežto třeba na pobřeží Bulharska se museli spokojit s plus minus 16 °C.

Zataženo s deštěm a přinejlepším 14 až 16 °C. Devátý říjnový den u nás moc nádherný, myšleno slunečný a teplý, nebyl. Avšak máte pravdu, vodu už to chtělo. Jenomže. Přicházela od severozápadu, takže o sobě zase dal vědět srážkový stín Krušných hor. Za osm hodin (od 8:00 do 16:00) napršelo na Klínech 9 l vody na m² (na Sněžníku 12 l vody na m²), zatímco v Žatci prakticky nespadla ani kapka. V Litvínově-Kopistech napršely 3 l vody na m².

Klasika, co k tomu říct. Zato středa, ta rozhodně klasická nebude:

10. října: V noci, ráno a asi i dopoledne ještě velká oblačnost, potom jí ubude. Pršet už nebude, s výjimkou možných slabých přeháněk v Krušných horách (dozvuk severozápadního proudění, vždyť to znáte). Nejvyšší odpolední teploty okolo 16 až 20 °C.

11. října: Srážky na 100 % žádné. O oblačnosti to (bohužel) říct nejde, na obloze jí najdeme docela dost. Nicméně půjde o oblačnost vysokou neboli průsvitnou. K tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 21 až 25 °C. A nejnižší ranní teploty kolem 15 až 11 °C.

12. října: Čtvrtek se podle všeho ponese ve znamení další studené fronty. Čili oblačno až zataženo, k tomu zřejmě trošičku sprchne. Nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 19 °C. Nejnižší ranní teploty budou poněkud atypické, kolem 18 až 14 °C (před studenou frontou bývá nejtepleji).

„Dvacetistupňové horko“ s nějakou teoretickou šancí na 25 °C se rýsuje též na pátek třináctého a sobotu 14. října, pak už nejspíše pravý podzim. I když, aktuální dlouhodobé výhledy nevylučují dvacítky ani v posledním říjnovém týdnu… Nechme se překvapit (jako vždy).

Letní 11. říjen jsme zažili relativně nedávno, v roce 2018: Žatec 25,0 °C, Ústí nad Labem 25,1 °C, Doksany 25,5 °C.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru