Ilustrační foto: CC0
Most

Most – Mostecký vyšetřovatel zabývající se hospodářskou kriminalitou rozpletl podvod páchaný na prodejním portálu jedné ze sociálních sítí.  

Policisté přijali v minulosti celkem 70 oznámení o tom, že byli podvedeni při bazarovém nákupu prostřednictvím internetu. Kriminalisté shromažďovali velké množství informací, které následně prověřovali a vyhodnocovali. Zajištěný materiál měl společného jmenovatele. „Vyšetřovatel dotáhl případ do úspěšného konce a zahájil stíhání 21letého muže původem z Hradce Králové ze spáchání přečinu podvodu," uvedl policejní mluvčí Václav Krieger.

Scénář byl pořád stejný, měnily se akorát prodejní položky. Muž pod záminkou fiktivního prodeje a se smyšlenými údaji ke své osobě umístil inzeráty na sociální síť nebo na internetové prodejní portály. Obviněný začal nabízet herní konzoli za několik tisíc. Tu se mu podařilo „prodat“ v několika desítkách případů. Mnoho potenciálních zájemců o zboží zaslalo požadovanou částku na bankovní účet stíhaného, ale na konzoli čekali marně. Obchod vzkvétal a to se muži zřejmě zalíbilo. Proto sortiment rozšířil o další položky, jako byly zlaté prsteny a řetízky, mobilní telefon, skialpové lyžáky nebo oblíbený naviják na motorové vozidlo.

Ve všech 70 případech kupující převedli plnou cenu nebo zálohu na požadovaný bankovní účet. Nikdo z nich se objednaného zboží nedočkal. S požadavkem o vrácení zaslané finanční částky také nikdo neuspěl. Obviněný se slušně napakoval a poškozené připravil celkem o 190 tisíc korun. „Vzhledem ke způsobené škodě může od soudu odejít s trestem odnětí svobody až na pět let," dodal Krieger.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru