Foto: Ministerstvo dopravy ČR
Most

ČR - Ministr dopravy Martin Kupka a německý spolkový ministr digitálních záležitostí a dopravy Volker Wissing podepsali společné prohlášení o dalších plánech rozvoje železničního spojení mezi Českou republikou a Německem.

Obě ministerstva se chtějí soustředit na vybudování vysokorychlostního spojení na ose Praha – Drážďany – Berlín, modernizaci a elektrizaci trati Praha – Plzeň – Domažlice – Norimberk/ Mnichov a na zlepšení parametrů spojení Norimberk – Marktredwitz – Cheb – Praha. Ministři také chtějí postupovat koordinovaně při jednáních o získání finančních prostředků na železniční infrastrukturu na úrovni Evropské unie.

„Naši občané a firmy pociťují každý den nedostatky stávajícího železničního propojení mezi Českem a Německem. Máme v zásadě pouze jedno kapacitní spojení přes Ústí nad Labem, které je už ale mnoho let na hranici svých možností. Je pro nás proto velmi důležité vybudovat nová moderní železniční spojení a jsem rád, že se k tomuto úkolu přihlásila i německá strana, a to i v kontextu připravované aktualizace Spolkového plánu rozvoje dopravních cest,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka a dodává: „Výstavba vysokorychlostních tratí i výrazné zlepšení parametrů těch konvenčních si vyžádá velké množství finančních prostředků. Proto chceme společně postupovat ve vyjednávání vůči orgánům Evropské unie tak, abychom byli schopni zajistit dostatek finančních prostředků. Náš společný hlas bude v Evropě slyšet.“

„Přeshraniční mobilita je jedním ze základních kamenů evropské myšlenky. K tomu je ale nutně potřeba odpovídající infrastruktura. V rámci naší dnešní dohody se zaměříme na rozvoj klimaticky šetrné železnice. Chceme zkrátit cestovní dobu mezi Berlínem a Prahou a elektrifikovat jižní spojení z Mnichova a Norimberku. Tím posílíme osobní i nákladní železniční dopravu mezi našimi dvěma zeměmi,“ řekl spolkový ministr digitalizace a dopravy Volker Wissing po podpisu memoranda.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru