Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko – Xanthos a Xina. S největší pravděpodobností nemáte ani tušení, o koho jde. No, právě díky tomuto duu jsme se v pondělí dočkali podobných teplot jako Španělé, kteří žijí v Andalusii.

Xanthos byl, je a ještě chvíli bude tlaková níže. Xina byla, je a ještě chvíli bude tlaková výše. Xanthos se nacházel západně až severozápadně od našeho území, Xina naopak východně až jihovýchodně. Tím pádem se k nám mohl přes Středozemní moře dostat teplý vzduch. A protože Xina měla navrch (nebo ji Xanthos jako správný gentleman prostě nechal být), k nadprůměrným teplotám se přidala i modrá obloha. Do doby, než se přihnala vysoká oblačnost související s Xanthosem...

16,4 °C – pondělní maximum v Meziboří (514 m n. m.). Pětitisícové město Cazalla de la Sierra, ležící na severu Andalusie také ve středních polohách (550 m n. m.), hlásilo maximálně 15,8 °C a velkou oblačnost. V nížinách, jinak řečeno v polohách do 400 m n. m., se teplota zastavila nejčastěji mezi 17 až 19 °C. V Doksanech (158 m n. m.) vystoupala na 18,5 °C – ve třináctitisícovém městě Vejer de la Frontera na jihu Andalusie na 18,8 °C. Ano, Doksany „prohrály", ale o pouhých 0,3 °C. Nejteplejším místem Andalusie bylo devatenáctitisícové město Huércal-Overa, s maximem 25,8 °C. O takovém teplíčku jsme mohli jenom snít...

V roce 2004 byl 53. den meteorologického podzimu teplotně dosti nadstandardní, přesto „dvacka" nepadla: Doksany 19,9 °C, Žatec 19,6 °C, Kadaň 18,9 °C a tak dále.

Meteorologický podzim 2023 je sice stále starší (skoro 60 % života už má za sebou), avšak výrazné ochlazení pořád nehrozí. U kormidla totiž budou tlakové níže přicházející od západu, přinášející relativně teplé oceánské proudění.

24. října: Přesně dva měsíce do Vánoc! Honem nakupovat dárky! A co takhle ignorovat ty vánoční stromečky, ozdoby, čokoládičky, co už se vkrádají do obchodů, a reklamy, které už „spamují" nejen v telce, a zůstat v klidu? V klidu bude i počasí. V úterý si pro nás přichystalo nízkou inverzní oblačnost (od rána do odpoledne) v kombinaci s frontální oblačností (v zásadě od půlnoci do půlnoci, hlavně však k večeru a večer). V době od 17:00 do 23:00 (plus minus hoďka) počítejte s dešťovými kapkami. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C.

25. října: Žádná sláva. V pozdních večerních hodinách od západu dorazí déšť, do té doby převážně polojasno až oblačno, po patnácté hodině přechodně (cca na hodinku) až skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty zase okolo 11 až 15 °C. A nejnižší ranní teploty kolem 10 až 6 °C.

26. října: Mezi půlnocí a zhruba druhou hodinou zataženo s deštěm, pak ojediněle přeháňky a nakonec (v podvečerním až večerním čase) opět déšť. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C, nejnižší ranní teploty znovu kolem 10 až 6 °C.

V podobném duchu by se měl nést i přelom října a listopadu. Toužíte-li po letních teplotách, můžete vyrazit třeba na pobřeží Rumunska, případně sousedního Bulharska. Anebo na jihovýchod Maďarska. Tam sice nic není, ale léto lze nasávat i na louce s broučky.

Nap a lélekben! Slunce v duši!

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru