Ilustrační foto
Most

Ústecký kraj - O půlnoci ze čtvrtka (30. listopadu) na pátek (1. prosince) skončí meteorologický podzim. Krátce před půl pátou ranní v pátek (22. prosince) nastane zimní slunovrat, a tak skončí i astronomický podzim. Prostě už je v důchodovém věku. Chladne a chřadne, jeho konec se blíží.

Asi proto se nám ochladilo a na horách se (konečně) objevil sníh, respektive během pátku (24. listopadu) v nejvyšších partiích Krušných hor napadlo pár čísílek sněhu. Sněhové vločky se ukázaly také v nížinách, ale vzhledem k teplotám nad bodem mrazu se na to měly vyprdnout. Máte recht, i kamikaze sněhové vločky mají něco do sebe.

V průběhu posledního podzimního víkendu se sice severák změní na „zápaďák“, avšak pouze na velmi krátkou dobu, přičemž potom to vypadá na další dávku chladného kontinentálního vzduchu z Ru…, a to na zadní straně tlakové níže se středem nejdříve nad Ru…, následně nad Skandinávií. S touto tlakovou níží, kterou Němci pojmenovali Phil a která přišla na tento svět na severu Středomoří, se to má tak, že teď v sobotu (25. listopadu) a v neděli (26. listopadu) přinese vydatné sněžení na Balkán, do Moldavska a na Ukrajinu, pak se obloukem vyhne Mos… (Moskvě, ale vlastně i Mostu) a ve finále skončí ve Švédsku, kde natáhne bačkory.

My se od ní moc sněhových vloček nedočkáme, nicméně ve spolupráci s tlakovou níží, jejíž střed zřejmě přejde přímo přes Česko, nedovolí, aby se ke slovu dostal teplejší vzduch z Atlantiku. Že by definitivně skončily teplé časy? Kam se nám zase podělo to globální oteplování? No jo vlastně, z globálního oteplování se stala změna klimatu a ta je všeobsažná…

Takže jak (ne)bude:

25. listopadu: Dopoledne a zpočátku i odpoledne přechodně až skoro jasná obloha, jinak oblačnosti až až. Stoprocentně se objeví sněhánky, ve všech nadmořských výškách. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 2 °C.

26. listopadu: K večeru na chvíli až jasná obloha, v noci, ráno, dopoledne, odpoledne a večer převážně oblačná až zatažená, opět se sněhánkami neboli sněhovými přeháňkami. Nejnižší ranní teploty kolem -1 až -5 °C, nejvyšší odpolední teploty okolo -3 až 1 °C.

27. listopadu: Kde všude se bude v pondělí stávkovat? V troposféře určitě ne. Jak by vůbec taková stávka troposféry (počasí) mohla vypadat? No to je jedno. Jisté je, že pondělí nepřinese žádné sluneční paprsky. Zataženo od rána až do večera. A večer možná dorazí sněžení, třebaže slabé. Nejnižší ranní teploty kolem 1 až -3 °C, nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C.

Zlatej červen, co? Sluníčko, teplíčko, světlo od čtyř ráno do deseti večer (od tří ráno do devíti večer, až soudruzi zruší letní čas, páč je nepřirozený, neekologický, nebiologický, nekorektní apod.).

Ještě k tomu titulku – do úterý až středy by v Krušných horách mohlo napadnout až přes dvacet centimetrů sněhu, jinými slovy až přes dva decimetry sněhu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru