Sněhová pokrývka na okraji Českého středohoří. Foto: Oldřich Hájek
Most

Ústecký kraj - Tak takhle zimní začátek zimy a zároveň adventu tady už dlouho nebyl. V celé České republice v neděli 3. prosince ležela souvislá sněhová pokrývka. Nejméně hluboká byla v Podkrušnohoří (čtyřcentimetrová v Teplicích, pěticentimetrová u Nechranické přehrady, šesticentimetrová na Litoměřicku, resp. v Doksanech, sedmicentimetrová na Mostecku, resp. v Litvínově-Kopistech, devíticentimetrová v Žatci) a na pár místech Moravy (sedmicentimetrová na Brněnsku, sedmicentimetrová na Uherskohradišťsku atd.), naopak nejhlubší, co se nížin týče, byla na jihu Čech (např. v Týně nad Vltavou šestačtyřiceticentimetrová). Praha hlásila plus minus patnáct centimetrů, takže byla plus minus čtyřikrát sněhově-zazobanější než Teplice.

A k tomu dědek Mráz v akci. V noci na pondělí 4. prosince na Šumavě rtuť teploměru klesla pod hranici -25 °C. Příkladem ve Volarech se zastavila kousek pod hranicí -27 °C. V Ústeckém kraji se dědek Mráz předvedl třeba v Kryrech na Lounsku, kam přinesl necelých -15 °C, ale líbily se mu také Doksany (-13 °C) anebo Žatec (-12 °C). Kdysi veleslavný Most byl dědkem Mrázem oceněn -10 °C, stejně jako některé části Prahy. To je fajn, ne?

V dnešním přehřátém (klimaticky přehřátém) světě by asi bylo naivní věřit tomu, že počasí posledních dnů vydrží delší dobu, ideálně až do Vánoc. Inu, samotné počasí nevěří pohádkám (nebo prostě chce být politicky a trendově korektní), a proto aktivuje Atlantik, jinými slovy teplé oceánské proudění. A pod ochrannými křídly teplotní inverze zima zůstane jen chvilinku…

5. prosince: Proč chodí Mikuláš (a čert) v předvečer svého svátku? Pusťte si Anděla Páně (dvojku) a budete v obraze. Úterý nabídne většinou zataženou až oblačnou oblohu, nicméně v době od 13:00 do 16:00 (zhruba) by obloha mohla být skoro jasná až jasná. Dopoledne možná uvidíme sněhové vločky, možná. Nejvyšší odpolední teploty okolo -4 až 0 °C.

6. prosince: Převážně zataženo až oblačno, od dopoledne nepřekvapí poletování sněhových vloček. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 2 °C. Nejnižší ranní teploty kolem -2 až -6 °C.

7. prosince: Postrádáte-li sluneční paprsky, čtvrtkem toto strádání ani omylem neskončí. K tomu nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C (čau, sněhu). Nejnižší ranní teploty kolem 2 až -2 °C (už ani noc tolik nezchladí).

A co potom? Viz předběžný výhled nejvyšších odpoledních teplot:

8. prosince: -2 až 2 °C

9. prosince: -1 až 3 °C

10. prosince: 0 až 4 °C

11. prosince: 2 až 6 °C

12. prosince: 7 až 11 °C

13. prosince: 7 až 11 °C

14. prosince: 3 až 7 °C

15. prosince: 0 až 4 °C

Jak by řekl zimomil: „Je to v řiti.“

Aktuální pravděpodobnost bílých Vánoc v Ústeckém kraji (v nížinách): 10 %

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru