Ilustrační foto: CC0
Most

Kadaň – O úspory uložené na bankovním účtu přišla 70letá seniorka z Kadaně, která uvěřila podvodnému telefonátu.

Koncem listopadu v odpoledních hodinách přijala na svém mobilu hovor z neznámého čísla. Volající se představil jako bankéř České spořitelny a začal ji varovat před podvodníky. Telefonát ženu probudil, takže zřejmě nebyla dostatečně ostražitá. „Přesto se však zeptala, jakou má jistotu, že podvodníkem není právě on. Na to jí odpověděl, ať si číslo ověří a nadiktoval jí adresu webových stránek, které působily jako stránky její banky. Na nich ji navedl na složku s kontakty, kde bylo napsané jeho telefonní číslo. Žena tedy uvěřila. Volající ji pak vyzval, aby šla k bankomatu, odkud mu nadiktuje číslo, pod nímž zablokuje podvodníkům přístup k jejímu účtu," popsala sled událostí policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

U bankomatu ženu podvodník telefonicky navedl na volbu „jiné“, kde se objevilo šestimístné číslo. Toto mu sdělila a on jí řekl, že přístup předá na oddělení bezpečnosti platební karty a zavolá jí druhý den.

Další den ženu kontaktovala její banka a ptali se jí, zda prováděla nějaké platby v řádech desetitisíců ze své karty. Když odpověděla, že nikoli, tak byla provedena blokace a v tu chvíli jí již bylo jasné, že „naletěla“. Neznámý pachatel popsaným jednáním seniorce z účtu prostřednictvím 12 různých transakcí včetně tří plateb kartou odčerpal 178 tisíc korun.

Policisté znovu varují:
Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru