Ilustrační foto: CC0
Most

ČR/Ústecký kraj – Advent je charakteristický vánočními svíčkami, ale hlavně adventním věncem a zapalováním svíček každou neděli. Proto je vhodné před nebezpečím plynoucím z neopatrné manipulace se svíčkami varovat. Rozhodně je krajně nebezpečné nechávat zapálený adventní věnec bez dozoru.

Statistika, pokud vynecháme neadventní problematiku, jakou je nesprávná obsluha topidla, případně vznícení potravin (například i při pečení cukroví), dá se hovořit o požárech od svíček (ale i od prskavek a vánoční pyrotechniky) jako o velmi časté příčině požárů v období adventu.

Pár rad k tématu:

Svíčky v oknech, na adventním věnci anebo na vánočním stromku – riziko, které většina lidí stále podceňuje. Počty požárů v domácnostech způsobených hořící svíčkou v prosinci a lednu každoročně rostou. Naštěstí už se ale řada lidí poučila a vánoční stromky se svíčkami nebo prskavkami se v domácnostech objevují stále méně. Je potřeba zdůraznit, že u zapálené svíčky se stále jedná o otevřený oheň a je třeba s ním takto zacházet. Na vrcholu plamene svíčky teplota přesahuje 800 °C a ještě ve vzdálenosti 8 – 10 cm od plamene svíčky může teplota dosáhnout až 200 °C, což stačí k zapálení papíru, plastů nebo textilií, které jsou v bezprostřední blízkosti.

Pokud zapalujete svíčku, vždy byste pod ní měli mít stabilní nehořlavou podložku. I adventní věnec je dobré umístit na talíř nebo skleněný tác. V případě, že dáváte svíčku na okenní parapet, vždy zkontrolujte, zda je v dostatečné vzdálenosti od květin, výzdoby, a především záclon a závěsů. Svíčky na vánoční stromek raději vůbec nedávejte. Stromek pokrytý vánočními ozdobami, který je navíc po pár dnech v domácnosti značně vysušený, dokáže podle hasičů shořet během pár minut.

Hořící svíčku nenechávejte nikdy bez dozoru – byť v malém, stále se jedná o otevřený oheň a je třeba k němu přistupovat opatrně a s respektem. Pečlivě zhasínejte svíčku před spaním, stejně tak když opouštíte domov. Pokud je to možné použijte k dekoraci elektrické svíčky, opatrní buďte také při manipulaci s prskavkami.

 

Pět kroků Jak postupovat v případě požáru způsobeného svíčkou

1. Pokud jde o oheň malého rozsahu (např. vám chytl adventní věnec), můžete se jej pokusit hasit vlastními prostředky – voda, hasicí přístroj.

2. V případě, že sami požár nezvládnete, rychle opusťte zasažený prostor – pamatujte, že vaše zdraví je přednější než majetek. S sebou si vezměte jen to nejdůležitější (doklady, peníze či léky). Pokud je to možné vypněte přívod elektřiny a plynu.

3. Volejte linku 150 nebo 112. Čím dříve hasiče informujete, tím dříve mohou zasáhnout. Upozorněte i sousedy hlasitým voláním "HOŘÍ".

4. Při odchodu zavřete dveře – zabráníte rychlejšímu šíření požáru. Pokud kvůli ohni nemůžete na chodbu, zavřete se v místnosti, kde dosud nehoří a utěsněte dveře před kouřem (např. mokrým ručníkem). Pokud není riziko vniknutí kouře do bytu, otevřete okno a dejte znamení zasahujícím hasičům (např. ručníkem nebo prostěradlem vyvěšeným z okna).

5. I když se vám podaří požár vlastními silami uhasit, ohlaste jej hasičům. Ti vám sepíší odborné vyjádření a pošlou zprávu na pojišťovnu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru