Ondřej s maminkou a svými dobrodinci při předání šeku. Foto: jip
Most

Litvínov – Ve středu odpoledne si v Základní sportovní soukromé škole převzal její žák Ondřej za doprovodu maminky šek na 77 342 korun. Peníze pro něj vybrali ve spolupráci s litvínovským sdružením Ekokul dva vysokoškoláci, kteří pro své přátele pořádají tzv. Vote Party.

Co je to Vote Party a kdo s tím přišel? Dva bývalí studenti mosteckého gymnázia Dominik Oktábec a Josef Drtík. „Už před lety jsme se rozhodli, že budeme pořádat párty pro kamarády. A aby to nebyla nuda, tak jsme pomocí jedné aplikace pro ně vytvořili jakýsi online jukebox a kamarádi hlasovali, co se bude hrát. Na tom to všechno stojí – že se spolu baví lidé, kteří se znají a pouští se, co chtějí. Jenže se to začalo neskutečně rozrůstat, až jsme si řekli, že té popularity musíme využít,“ popisuje, jak to všechno vzniklo, Dominik Oktábec.

VoteParty v mostecké Meduze je stále populárnější. Ze soukromé akce už je oficiální párty pro veřejnost, čehož pořadatelé využili k dobročinné akci. Foto: Eliška Laštůvková

Nyní už vysokoškoláci se spojili s Václavem Šťovíčkem ze spolku Ekokul a ten navrhl, že by se při vánoční akci mohli vybrat peníze pro litvínovského školáka Ondru, který se odmalička statečně pere s těžkým onemocněním. Nemoc se zkratkou CMT způsobuje odumírání nervů a Ondřejovi tak ochabují svaly, ztrácí postupně sílu a stabilitu. Kluk, který miluje sport, zvládal kdysi i bruslit, po operaci přesedlal na sledgehokej. „Ondru znám ze základní školy, je v týmu šachistů s mým mladším bratrem a je neskutečné, jak se se svým osudem pere. Miluje šprtec a jízdu na kole, proto jsme se rozhodli, že se pokusíme vybrat co nejvyšší částku na pořízení speciálního stroje,“ vysvětluje Václav Šťovíček.

A zadařilo se parádně. Kluci natočili i promovideo, takže se vybírali peníze nejen při VoteParty, ale lidé mohli posílat peníze i na transparentní účet. „Peníze využijeme na pořízení kola pro hendikepované, které bude Ondrovi udělané na míru. Ondra se tak bude moci pohybovat sám a já ho nebudu muset tlačit do kopce. Konečně se mu splní sen, že budeme moci dojet až k mosteckému jezeru. Jakmile se udělá pěkné počasí, vyjedeme ven,“ těší Ondřejovu maminku.

Ondřejova maminka, Josef Drtík, Véna Štovíček a Dominik Oktábec při VoteParty pro Ondru. Foto: Eliška Laštůvková

Kolo Ondrovi vyrobí ve Šternberku. „Uvidíme, co mu navrhnou, zda třeba půjde o kombinaci, kdy by mohl Ondra střídat při jízdě ruce a nohy, nebo bude jen šlapat nohama,“ vysvětlila Ondrova maminka a dodala, že opět půjde o tříkolku. Ta původní, na které jezdil dosud, je mu už malá. Nová bude mít baterii, která mu pomůže při jízdě do kopce.

Rodinu podpora dárců velmi potěšila, s lidskou dobrotivostí mají zkušenost už podruhé. Nedávno totiž Ondru podpořil i sportovní spolek Kangoo Litvínov, který Ondrovi pomohl pořídit vlastní invalidní vozík.

Ondra zvládá stát, dojít z domova k autu, ale na procházku už to není. Ani to ho od sportování neodradí. S maminkou si ve středu 20. prosince převzal šek na pořízení speciálního kola. Foto: jip

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru