Ilustrační foto
Most

Mostecko - Zjevně se předvánočním šílenstvím nakazilo také počasí. Narážka samozřejmě naráží na hlubokou tlakovou níži, které meteorologové přiřkli jméno Zoltan, též Pia (což zní jako… vždyť víte), a jejíž střed v průběhu čtvrtečního dne přešel přes jih Skandinávie, respektive jih Norska a Švédska. Zoltana, chcete-li Piu, ale pocítila i Česká republika.

A ne málo. Na horách hustě sněžilo, v nížinách chcalo jak z konve, všude docela foukalo a ve velmi dynamickém prostředí dokonce došlo ke vzniku bouřek. Sice ne intenzivních, přece jen je prosinec, nicméně přístroje detekovaly přes 2 000 blesků, což je hodně. Vždyť budou Vánoce. Údajně svátky klidu, míru a pohody.

Ne, nezbláznili jste se. Ani nic konspiračního. I v Ústeckém kraji se čtvrteční večerní oblohou prohnaly blesky, s nimi logicky i hromy. S větrem to bylo tak, že na Milešovce měl v nárazech až nějakých 100 km/h. Avšak neopomněl ani nížiny. Na území Kadaně byly zaznamenány hodnoty mezi 70 až 80 km/h, v podkrušnohorských „velkoměstech“ anemometry hlásily nejčastěji 50 až 65 km/h (ano, jedná se o maxima). „Stovka“ padla mimo jiné na vrcholech Krušných hor. V rámci celé České republiky situace byla nejhorší, jako obvykle, na Sněžce. Tam Poláci naměřili až přes 150 km/h. A to při -5 °C, z čehož plyne pocitová teplota -20 °C. Mordor!

Mordor ještě chvíli potrvá:

22. prosinec: Od půlnoci do odpoledne převážně oblačno s menší šancí na přechodné (krátkodobé) polojasno, potom zataženo. Nahoře prakticky pořád sněhánky, možná by se více hodilo slovo chumelenice, přičemž sněhové vločky se pravděpodobně objeví i dole, ale protože nebude mrznout, okamžitě zemřou. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C. A stále větrno.

23. prosinec: Zatažená obloha. Většinou se srážkami, navíc intenzivnějšího rázu. Žijete-li v Krušných horách, počítejte s desítkami centimetrů sněhu. V nízkých nadmořských výškách vzhledem k teplotám komplikace se sněhem nehrozí. Nejvyšší odpolední teploty znovu okolo 0 až 4 °C zkrátka nejsou ideální (z pohledu sněhových vloček). Vítr zeslábne.

Štědrý den: A je to tu. Počasí nám nadělí velkou oblačnost se srážkami s tím, že i v Krušných horách dojde k přeměně sněhových vloček na dešťové kapky. Oteplí se, poněvadž dorazí teplejší vzduch od západu. Už v nočních hodinách na horách rtuť teploměru vystoupá nad nulu, v nížinách i nad 5 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, sem tam až 9 °C. Počítejte se silnějším západním větrem, ale slabším než ve čtvrtek.

Boží hod vánoční: Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C, ojediněle až 11 °C. Oblačnosti hodně, ale pršet s největší pravděpodobností nebude. Samo sebou ani sněžit. Foukat jo, ale rozhodně méně než 21. prosince.

Nejspíše by stačilo jedno jediné slovo: Hnus. Sníh nebude (jo, na horách jo, ale dost zvlhne), mráz nebude (jo, na horách jo, ale pak ani tam ne), sluníčko nebude, teplíčko nebude, bezvětří nebude… Počasí na Piu, opravdu. Mimochodem, tlaková níže Pia opustí tento svět (vyplní se, zanikne) na Štědrý den, zřejmě ve vzdušném prostoru zemí, jejichž názvy nesmíme vyslovit. To jen tak pro zajímavost.

Slunce v duši!

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru