Ilustrační foto
Most

ČR – O Vánocích se snaží být každý štědrý. Mnoho rodin udržuje tradici donášet potravu i zvěři. Někteří i měsíce suší staré rohlíky, aby je pak mohli za nadšeného jásotu dětí házet kachnám. Přiznejte, dělal to snad každý.

Jenže tímto kachnám nepřilepšíme, naopak jim můžeme velmi ublížit. Přitom to, co by jim naopak pomohlo, běžně míváme doma. Vodní ptáci, a tedy i kachny, si skvěle pochutnají na odřezcích a slupkách ze zeleniny – mrkve, petržele, slupek od brambor (syrových), ale i listů z kedlubny, brokolice či z květáku.

Nemáte zrovna doma čerstvou zeleninu? Skvěle poslouží mražená kukuřice či hrášek. A ovesné vločky má doma také téměř každý. Když se budete chtít zásobit předem, sáhněte po jakékoliv obilovině – pšenici, žito, ječmen či oves. A nebo uvařte rýži, ale v neosolené vodě!

A proč vlastně nyní tak vadí krmení kachen, když to dělali jako děti i naši rodiče? Jde o množství. O Vánocích k rybníkům přicházejí desítky lidí, klidně i s igelitkami. Sušené rohlíky kachnám chutnají, cpou se jimi do sytosti. Jenže bílé pečivo má pro ně nulový přínos živin. Kachny jsou ale syté a už nehledají jinou přirozenou potravu. Navíc je na pečivu koření, a to ptáci nesmí, zvláště sůl. V případě krmení mláďat dokonce dochází ke špatnému vývinu kostí a ztrátě schopnosti létat.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru