Ilustrační foto
Most

ČR - Od 1. ledna 2024 dochází mimo jiné ke zpřísnění postihů řidičů za nedodržování předpisů. V novém bodovém systému jsou jasně daná pásma pokut a bodů, zavádí preventivní opatření pro začínající řidiče. Zpřísňují se postihy pro řidiče, kteří dělají přestupky vědomě a ohrožují většinu slušných účastníků silničního provozu, za bagatelní přestupky budou mírnější tresty. 

Pro přestupky, projednávané ve správním řízení (tzn. na úřadě), jsou nově stanovena 4 pásma pokut:

  • 2.000 Kč – 5.000 Kč
  • 4.000 Kč – 10.000 Kč
  • 7.000 Kč – 25.000 Kč
  • 25.000 Kč – 75.000 Kč

Nově je někdy zákonem stanovena i spodní hranice pokuty. Policisté tak nebudou moci některé přestupky řešit domluvou nebo uložením pokuty v řádu stokorun, jako tomu bylo dosud. Jedná se například o držení telefonního přístroje za jízdy v ruce (2.500 – 3.500 Kč), nepřipoutání se bezpečnostním pásem, neumístění dítěte do autosedačky (1.500 – 2.500 Kč) apod.

Kompletní podrobnou tabulku všech přestupků najdete ZDE.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru