Ilustrační foto
Most

ČR - Pohonné hmoty v Česku dále zlevňují, i když tempo zlevňování zpomaluje. Benzín se ve středu prodával průměrně celorepublikově za 35,84 koruny za litr, což je jeho nejnižší cena od poloviny října 2021. Nafta se v tomto týdnu prodávala i jen za 36,06 koruny za litr, což je její nejnižší cena od samého konce letošního července. K 1. srpnu byla zvýšena spotřební daň z motorové nafty, což způsobilo její skokové zdražení.

"V příštím týdnu očekáváme další zlevnění. Benzín zlevní o zhruba 10 haléřů na litr, nafta ubere pět haléřů na litr. Důvodem je růst cen ropy na světových trzích, který nastal v uplynulých dnech v souvislosti s krizí v Rudém moři," uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Výraznějšímu zdražení ropy v důsledku napětí v Rudém moři brání solidní stav ropných zásob v USA. Proto dále i v následujícím týdnu budou pohonné hmoty – navzdory situaci v Rudém moři – zlevňovat, byť pomalejším tempem, a nikoli zdražovat.

"Hrozbu skokového zdražení pohonných hmot v Česku zažehnalo Slovensko, resp. to, že si počátkem minulého týdne v Bruselu dojednalo prodloužení výjimky na dovoz paliv vyrobených z ruské ropy do České republiky. Česko tak nadále ve velkých objemech dováží jak ruskou ropu, tak právě paliva z ní vyrobená. Podle dat ČSÚ letos v prvních třech čtvrtletích zase Česko dovezlo 3,48 milionu tun ruské ropy, ropných materiálů a příbuzných produktů v hodnotě přes 35 miliard korun. To je největší objem za dané období roku od roku 2010," vysvětlil ekonom.

Dovoz ropy a ropných produktů z Ruska, resp. vyrobených z ruské ropy, pomáhá právě zlevňovat pohonné hmoty u českých čerpacích stanic.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru