Foto: Jitka Fárová
Most

Chomutovsko – V devět hodin se začaly sjíždět první zemědělské stroje na plochu letiště v Březně u Chomutova. V deset hodin kolona vyrazí do Chomutova a odsud na Horu Sv. Šebestiána. Tam se otočí a vyjedou opět na letištní plochu. Smyslem akce je vyjádřit podporu německým kolegům a upozornit na nespokojenost se směrováním českého zemědělství. 

„Je dvacet minut po deváté hodině a už je tu několik desítek vozů. Převažují traktory, ale jsou tu i cisterny a další nákladní vozy," hlásí redaktorka Jitka Fárová, která se vypravila na místo srazu nespokojených zemědělců. Přijeli zemědělci ze Slánska, Mostecka, Rakovnicka, Chomutovska i Lounska. V konečném počtu jich má být cca 80.

Strojů má být cca 80. V 10 hodin se vydají do Chomutova, projedou centrem a pak na Horu Svatého Šebestiána. Foto: Jitka Fárová

„Sešli jsme se s tu kolegy, abychom podpořili německé zemědělce, kteří jsou pro nás inspirací a obdivujeme jejich jednotu. Chystané změny v zemědělství, které oni kritizují, dopadají i na nás. Byli bychom rádi, kdyby se situace začala řešit i v Česku. Chceme povzbudit naše republikové svazy a komory, aby se problémy neřešily jen na úrovni okresů, ale i celé republiky," vysvětlil podstatu akce zemědělec Jakub Bodnárik.

Má jít o poklidný protest. Na Hoře Sv. Šebestiána neplánují čeští zemědělci vysypávat hromady hnoje a blokovat přejezd.

Další zemědělec, který si nepřál uvést své jméno, by uvítal větší podporu domácího zemědělství: „Podívejte se, jak to funguje, dříve jsme byli soběstačný stát, teď se vše dováží. Jen se zvedají daně, stoupají ceny pohonných hmot, hnojiv, jaké jsou ceny výkupu našich plodin... Výsledkem je, že v obchodech jsou cizí produkty místo našich. Potřebujeme nějakou podporu!"

Do Března přijeli zemědělci z několika okresů. Foto: Jitka Fárová

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru