Ilustrační foto: Celní správa ČR
Most

Ústecký kraj – ​Částkou 23 miliard korun, vybranou na cle, daních a dalších poplatcích, přispěli ústečtí celníci do státního rozpočtu.

Největší podíl na této částce měla spotřební daň z minerálních olejů, a to 22 miliard korun. Téměř 217 milionů korun celníci vyinkasovali na dani ze šumivého vína, 15 milionů korun pak činil příjem na dani z lihu a lihovin. Přes tři miliony korun utržili celníci na dani z piva a další 3,2 milionů korun vybrali na spotřební dani ze zajištěných tabákových výrobků.  Oproti předchozímu období zaznamenali ústečtí správci nárůst ve výběru spotřebních daní zejména u minerálních olejů (o 2,2 mld. Kč) a šumivého vína (o 15 mil. Kč).

Dalších 251 milionů korun vybrali celníci na cle z dovezeného zboží. Významný byl i výběr takzvané energetické daně, tedy daně ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny, který činil 193 milionů korun.

V rámci dělené správy, kdy pracovníci celního úřadu vybírají poplatky a vymáhají pokuty, které subjektům a fyzickým osobám ukládají jiné státní organy či instituce, bylo odvedeno dalších 752 milionů korun (meziroční nárůst o 125 mil. Kč). Nejvyšší podíl na této částce, a to 290 milionů korun, připadl na poplatky dle zákona o odpadech. Následovaly odvody za trvalé odnětí půdy (143 mil. Kč), poplatky dle zákona o ochraně ovzduší (95 mil. Kč) a poplatky za odběr podzemních vod (70 mil. Kč) či pokuty uložené na místě v příkazním řízení (60 mil. Kč). 

Fiskální výběr Celní správy ČR v roce 2023 činil více než 162 miliard korun.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru