Reflexní pásky stojí pár korun, na preventivních akcích je rozdává i Policie ČR. Foto: PČR
Most

Ústecký kraj – Během úterý došlo v Ústeckém kraji ke dvěma vážným dopravním nehodám, při nichž srazilo osobní auto chodce. Nehoda z Ústecka má bohužel tragický konec.

K první nehodě došlo v Mostě v ulici ČSA. Na přechodu pro chodce srazil osobní vůz chlapce školního věku, který byl s vážným zraněním převezen do blízké nemocnice. Psali jsme ZDE.

K tragické nehodě na Ústecku došlo ve večerních hodinách krátce po 22. hodině na komunikaci I/62. „Devatenáctiletá řidička ve vozidle Škoda Fabie jedoucí ve směru od Ústí nad Labem na Děčín přehlédla chodce, který se pohyboval ve středu komunikace. Vzhledem k tomu, že chodem byl bez jakéhokoliv reflexního prvku, tak jej řidička spatřila na poslední chvíli a již střetu nedokázala zabránit,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Devětatřicetiletý chodec na místě nehody utrpěl zranění neslučitelná se životem a zemřel. Policisté u řidičky provedli dechovou zkoušku na alkohol, která byla negativní. V současné době jsou veškeré okolnosti a příčiny dopravní nehody v šetření.

Policisté i záchranáři neustále apelují na chodce, aby na sobě nosili oblečení s reflexními prvky, zvláště v období od podzimu do jara, kdy jsou zhoršené klimatické podmínky. Pravidelně také policisté pořádají osvětové akce, při nichž upozorňují na nezbytnost reflexních prvků. „Člověk, který má na sobě umístěny reflexní prvky, je pro řidiče dobře viditelný již na 200 metrů,“ uvedl policejní mluvčí Jakub Mareš.

Podle zákona sice musí být reflexním prvkem označen pouze chodec jdoucí po silnici mimo obec, kde není veřejné osvětlení, ale použití reflexního materiálu v obci ocení nejeden řidič.

„Vidět a být viděn“ je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Za snížené viditelnosti a v noci platí dvojnásob. „Řidiči, kteří zranili chodce, se shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě,“ dodal mluvčí.

Podle tabulky můžeme vidět, že pokud máme tmavé oblečení, jsme vidět na pouhých 18 metrů, červené oblečení na 24 metrů, žluté oblečení na 37 metrů a u bílého oblečení jsme vidět na 55 metrů. Pokud na sobě budeme mít nějaký reflexní prvek, budeme vidět až na 200 metrů. Následná přímka nám ukazuje, jak zareaguje řidič od okamžiku, kdy zahlédne chodce do okamžiku dokončení úhybného manévru.

Závěrem si můžeme připomenout tři základní rady pro zvýšení viditelnosti:

  • Používejte reflexní a fluorescenční materiály a kombinujte je, budete dobře vidět za světla i za tmy
  • Reflexní předměty umístěte nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu (cyklisté také na přilbu a jízdní kolo).
  • Dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru