Ilustrační foto
Most

Ústí nad Labem - V dopoledních hodinách zazvonil 57letému muži mobilní telefon, kdy na druhé straně se představil bankéř ČNB. Tak jak to bývá, legenda opět zněla stejně. Prvotním úmyslem pachatele je vždy vyvolat strach ze ztráty peněz a pak následně jednoduše manipulovat s obětí.

Poškozenému sdělil, že jeho účet byl napaden neznámým pachatele, který může zneužít jeho bankovní identitu k pořízení úvěru. Následně byl fiktivním bankéřem instruován, aby si ihned do telefonu nainstaloval aplikaci Teamviewer quicksupport. Jedná se o program umožňující vzdálený přístup jiné osoby do vašeho telefonu. Ve chvíli, kdy pachatel měl naprostý přístup k mobilnímu telefonu poškozeného, tak si sjednal úvěr na 650 tisíc korun, který byl ihned zaslán na účet poškozeného.

"Následně jej instruoval, aby v několika případech vybral finanční hotovost a na určeném místě jí předal kurýrovi. Poškozený nejenom, že vybral a předal celou částku, která mu tam byla poslána, ale z jeho účtu odešly i další finanční prostředky. Což ve výsledku dělá, že je mínus 223 tisíc korun. Celá tato akce, kdy poškozený komunikoval s fiktivním bankéřem a plnil jeho instrukce trvala 6 hodin," uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru