Ilustrační foto: CC0
Most

Most, Litvínov – Tak jako v předchozích letech se knihovna v Mostě zapojila do akce Remobil. Jejím cílem je vybrat od lidí staré a nevyužité mobily, které se zbytečně povalují v domácnostech. Akce má nejen ekologický rozměr, ale i charitativní.

Za každý vybraný kus totiž putuje 10 korun spolku SILOU HLASU, z.s. Jde o spolek, který se zabývá vývojem hlasových technologií využitelných pro hendikepované, aby mohli být soběstačnější. Spolek také například učí hendikepované ovládat počítač hlasem.

Proč se při akci remobil vybírají staré přístroje? Sto gramů je průměrná váha mobilního telefonu. Jeho recyklací se ušetří mnoho surovin potřebných na jeho výrobu. V ČR se těchto odpadních mobilů nachází kolem 12 milionů. Nefunkční a nevyužitelné mobily jsou předány zpracovateli disponujícím oprávněním k nakládání s odpady. Všechna data jsou mechanicky zničena rozdrcením. Ze získané drtě se zpět získají drahé kovy a další opětovně využitelné materiály.

Mobily vhodné pro opětovné použití jsou vytříděny. U funkčních mobilů dochází k smazání a přehrání dat pomocí certifikovaných softwarů – data již nejde obnovit zpět. Většina takto vhodných mobilů je využita na náhradní díly.

Mostecká knihovna se do sběru nevyužitých mobilů zapojuje od roku 2021. „V roce 2021 přinesli lidé do knihovny 41 kusů, o rok to bylo 49 kusů. V letošním roce se zatím vybralo 5 kusů, nicméně akce běží do konce března," uvedla Romana Kuncová z Městské knihovny Most.

Dát věcem šanci na druhý život se snaží i Městská knihovna Litvínov. Minulý víkend uspořádala stále navštěvovanější akci SWAP, mnohem delší historii má ale Burza knih. Protože knihovna neustále obnovuje svůj knižní fond, potřebuje některé knihy dál posílat do oběhu. A to za minimální prodejní cenu.

„Od pondělí 18. 3. do pátku 22. 3. zveme zájemce na burzu knih do naší knihovny! Za symbolickou částku si můžete odnést některý z vyřazených titulů z našeho fondu. Je to skvělá příležitost podpořit naši knihovnu a zároveň najít nový domov pro tyto literární poklady," potvrzuje ředitelka Městské knihovny Litvínov Marcela Gűttnerová. Na burzu knih se tradičně vstupuje bočním, tedy služebním vchodem.

Otevřeno je v tyto hodiny:

Pondělí  9-12 a 13-17  
Úterý     9-12 a 13-17  
Středa   13-17   
Čtvrtek  9-12 a 13-17   
Pátek     9-12 a 13-15  

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru