Lékařka Marie Smáková se zdravotní sestrou. Foto: jip
Most

Ústí nad Labem – Před šesti týdny se otevřela v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem nová ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost. Už nyní je v ní registrováno přes 350 dětí, z toho je 60 cizinců. Ordinace primárně zapisuje děti, které o svého pediatra přišly a nejsou tak nikde registrovány.

„Rodiče s dětmi zveme postupně na vstupní prohlídky, u toho samozřejmě pečujeme o nemocné. Dalších zhruba 150 dětí máme na seznamu, postupně si je obvoláváme,“ potvrdila lékařka Marie Smáková. Její nová ordinace přijímá pacienty hlavně z lokalit, kde pediatři skončili – jde hlavně o děti z Neštěmic a Mojžíře.

Lékařka je ve spojení i se sociálními pracovníky a OSPOD. „S ohledem na lokality, z nichž mí pacienti pocházejí, je potřeba se zaměřit na užší spolupráci a větší dohled, aby maminky novorozených dětí například docházely s miminky na všechny potřebné kontroly,“ potvrzuje lékařka. Žádné obtíže neeviduje ani u cizojazyčných pacientů. Nejde jen o děti z Ukrajiny, ale například i z Barmy. „Přicházejí s doprovodem, který zajišťuje překlad, vše rodičům vysvětlí,“ dodala lékařka Marie Smáková.

Novou ordinaci křtí generální ředitelka KZ Taťána Soharová, spolu s ní připíjí radní Ústeckého kraje Radim Laibl a předseda představenstva KZ Ondřej Štěrba a lékařka Marie Smáková se zdravotní sestrou. Foto: jip

V Ústeckém kraji chybí praktičtí lékaři pro děti a dorost, téměř polovina z nich je ve věku nad 60 let, noví pediatři nepřicházejí. Jen v samotném Ústí nad Labem ukončili činnost za posledních 10 let tři praktičtí lékaři pro děti a dorost. Z tohoto důvodu více než 3200 dětí nemá svého lékaře. Když potřebují ošetřit, logicky míří na pohotovost, která je takto přetěžována.

Pediatrická ordinace nové lékařky je prvním projektem dceřiné společnosti Krajská zdravotní jednodenní chirurgie a ambulance s. r. o. Vznikla s cílem provozování sítě ambulancí s různou odborností napříč celým Ústeckým krajem. Dále je jejím cílem vytvořit Centrum jednodenní péče, které zajistí poskytování jednodenní chirurgie v oborech ortopedie, gynekologie, urologie a chirurgie v nemocnici Teplice. Chce zároveň nabídnout svým lékařům vlastní ambulantní provoz a tím omezit jejich odliv do ambulantní sféry mimo Krajskou zdravotní.

O otevření dalších ordinací praktického lékaře pro děti a dorost se uvažuje i v Chomutově a v Mostě. Nejlépe ještě letos. Obtížné je samozřejmě najít lékaře.

„Od vzniku nové dceřiné společnosti a její aktivity si slibuji lepší dostupnost primární péče pro občany našeho kraje, ale návazně také nezahlcování urgentních příjmů v našich nemocnicích,“ uvedl při slavnostním představení nové ordinace radní Ústeckého kraje pro oblast zdravotnictví Radim Laibl.

Dceřiná společnost má dávat větší možnosti i zdravotnickému personálu, kterému jeho současná situace nedovoluje se plně věnovat své profesi přímo v nemocnici. „Některé lékařky, případně sestřičky se například po rodičovské dovolené zatím nemohou navrátit do nemocniční péče, která má náročný rytmus. Práce v ambulantní ordinaci či u praktického lékaře jim dává větší časové možnosti. Samozřejmě můžeme nabídnout spolupráci i zdravotníkům, kteří nejsou zaměstnanci Krajské zdravotní. Mohou třeba ve specializované ambulanci ordinovat jeden den v týdnu,“ dodává Taťána Soharová, generální ředitelka Krajské zdravotní a zároveň zakladatelka projektu vybudování a provozování sítí ambulancí s různou odborností.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru