Ilustrační foto
Most

ČR – V Česku je první případ úmrtí člověka s černým kašlem. Státní zdravotní ústav to uvedl ve své pravidelné statistice. Počty nakažených jsou nejhorší za posledních šedesát let.

Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že situace kolem výskytu černého kašle je v České republice průběžně monitorována. Případná opatření hygienických stanic budou prováděna individuálně vyhodnocením konkrétní situace a na základě vyhodnocení míry rizika.

V případě, že na sobě pozorujete příznaky onemocnění, kontaktujte svého praktického lékaře a konzultujte s ním další postup. Pokud se objeví příznaky onemocnění u Vašeho dítěte, kontaktujte pediatra. V případě, že Vy nebo Vaše dítě bylo v úzkém kontaktu s osobou s potvrzeným černým kašlem, bude Vás kontaktovat hygiena s dalšími informacemi.

Základní prevencí proti vzniku onemocnění je očkování. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku života. Zkontrolujte, zdali je Vaše dítě očkováno proti černému kašli a poté přeočkováno dle očkovacího kalendáře, zejména mezi 10. a 11. rokem. Další informace najdete ve stanovisku České vakcinologické společnosti nebo na stránkách Národního zdravotnického informačního portálu.

V souladu s doporučením odborníků Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování především těhotným ženám. Přeočkování by měli zvážit i ostatní dospělí členové rodiny, kteří budou s miminkem v kontaktu v době, kdy ještě nemůže podstoupit pravidelné očkování a kdy je nejvíce ohrožené nákazou. Vhodný termín načasování očkování v těhotenství konzultujte s Vaším gynekologem, případně praktickým lékařem. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům.

Očkování proti černému kašli je primárně zajišťováno v ordinacích praktických lékařů a pediatrů. Praktičtí lékaři si mohou bez omezení objednat očkovací látky u distributorů v řádů několika dnů.

Dále je možné se očkovat ve většině fakultních nemocnic, v center cestovní medicíny a přímo v očkovacích centrech společnosti Avenier: https://www.ockovacicentrum.cz/cz/kde-ockujeme

V Ústeckém kraji se nad rámec výše uvedeného můžete očkovat na těchto místech:

  • Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem
  • Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem
  • Nemocnice Kadaň
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru