Ilustrační foto
Most

Mostecko – Zdanění hazardních her přineslo v loňském roce do státního rozpočtu 18,6 miliard korun, ukazují nová data Institutu pro regulaci hazardních her vycházející z přehledu Ministerstva financí ČR. V porovnání s rokem 2022 se jedná o nárůst 9,2 %. Stejně jako v předchozích letech tvoří větší podíl výnosy z online hazardních her.

K navýšení dochází setrvale od roku 2020, kdy stát na daních z hazardních her vybral 10,3 miliard korun. Loňské rekordní inkaso je způsobeno mimo jiné i vysokým daňovým zatížením hazardních her v České republice, které je kumulativně nejvyšší v Evropské unii.

„Vyšší inkaso nutně neznamená, že trh s hazardními hrami roste. Ukazuje se to právě na příkladu loňského roku. Na růst má vliv řada faktorů jako například vysoká inflace, se kterou se Česko v loňském roce potýkalo. Zdražení postihlo i zábavní segment, což se odrazilo i ve vyšším výběru daní,“ komentuje čísla za loňský rok Jan Řehola, ředitel Institutu pro regulaci hazardních her.

Průměrná inflace v loňském roce činila 10,7 %, tudíž reálná hodnota peněz klesla. Stejně jako v jiných odvětvích docházelo v případě provozu hazardních her ke zvyšování nákladů na mzdy, elektrickou energii, topení atd. Už jen z této skutečnosti je zřejmé, že trh s hazardními hrami v loňském roce nerostl, ale stagnoval nebo dokonce klesal.

Z celkové sumy 18,6 miliard korun tvořil podíl online her 50,2 %, kamenné provozovny zastoupily zbylých 49,8 %. V celkovém porovnání nejvíce na dani odvedli provozovatelé technických her (automatů), jednalo se o 11,5 miliard korun. Nejméně naopak u živých her, jejichž podíl byl ve výši 759 milionů korun. Daňové inkaso kurzových sázek tvořily 2,8 miliardy korun a na loteriích stát vybral 3,4 miliardy korun.

Chybějící miliardy z nelegálního byznysu. Situace se vymyká kontrole

Značná část financí z hazardního odvětví se do státní kasy ani nedostane. Může za to rostoucí nelegální byznys, který v současnosti tvoří až 30 % tuzemského trhu s hazardními hrami, což odpovídá přibližně 7 miliardám korun. Uvádí to dle posledních dostupných údajů analýza Černá kniha nelegálního hazardu, první komplexní studie mapující vliv nelegálního trhu v Česku. Ročně kvůli němu stát a obce přijdou o 2 až 3 miliardy korun.

Za alarmující situaci nelegálního hazardu v Česku může zmíněné nepřiměřeně vysoké zdanění hazardních her a nulová tolerance měst a obcí. Vlna obecně závazných vyhlášek zakazující plošně provozování hazardních her se táhne celým Českem. I čtyři největší města u nás - Praha, Brno, Ostrava a Plzeň tento přístup sdílí. A mají tak velký podíl na nárůstu nelegálního hazardu v České republice.

„Prohibice nefunguje a nikdy v žádné oblasti nefungovala. Ani u alkoholu, tabáku a stejně tomu je v případě hazardu. Data to bohužel dokazují,“ zdůrazňuje Jan Řehola. Poptávka po hraní se zákazem neklesá, hráči hledají alternativu jinde. Nejčastěji u nelegálního hazardu, který se objevuje tam, kde dříve působili legální provozovatelé.

Celní správa v uplynulých letech odhalila 1 296 nelegálních heren a zabavila téměř 6 tisíc automatů a jiných podobných zařízení. Počty legálních provozoven ale naproti tomu rapidně klesají. Za posledních 11 let počet heren a kasin klesl o 90 % a počet legálních automatů o 76 %. Situace se tak vymyká kontrole.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru