Maximální teploty v neděli odpoledne pohledem modelu ECMWF. Zdroj: ČHMÚ
Most

ČR – Uplynulé velikonoční svátky byly podle statistik Českého hydrometeorologického ústavu nadprůměrně teplé a s ohledem na výskyt saharského písku v ovzduší i svým způsobem extrémní. Z normálu vybočí i příští víkend – bude totiž ještě teplejší. 

Už řadu dní panuje v numerických modelech výrazná shoda nad víkendovým výrazným oteplením. Příliv extrémně teplého vzduchu od jihozápadu by měl vrcholit právě o víkendu, ale zdá se, že velmi teplý vzduch přetrvá v prostoru střední Evropy i na začátku příštího týdne. Víkendové teploty se budou pohybovat kolem 25 °C, v neděli by mohly lokálně dosahovat až k 27 °C, což je naprostý extrém pro začátek dubna. „Tyto teploty jsou o neuvěřitelných 15 až 18 °C nad průměrem (vztaženo k období let 1979 až 2010)," informuje ČHMÚ.

Přiložená tabulka překonaných teplotních „rekordů“ tradičně zobrazuje stanice s délkou měření alespoň 30 let. Teplotní extrém byl pro dnešní den zaznamenán na více než 40 % z nich.

V tabulce je 10 stanic, kde byla 1. 4. 2024 naměřena nejvyšší teplota.

A jak má být dnes? 

Oproti včerejšímu ránu byly úterní teploty na našem území citelně nižší. Pohybovaly se nejčastěji mezi 9 a 5 °C. Nejnižší teplotu hlásí k 5. hodině SELČ stanice Luční bouda (-1,0 °C), Labská bouda (-0,3 °C), Plechý (0,0 °C), z nižších a středních poloh Šindelová, Obora (4,7 °C).
 
Protože k nám za studenou frontou bude v nejbližších dnech proudit chladnější a vlhký vzduch od západu, budou teploty nižší i přes den. I tak ale budou zhruba o 4 °C vyšší než normál pro toto roční období.
„Dnešní maxima očekáváme mezi 11 a 15 °C. V pátek teploty opět místy překročí 20 °C a sobota a neděle budou nejteplejšími dny od začátku roku s teplotou i vyšší než 25 °C," předpovídají meteorologové.
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru