Městská správa sociálních služeb v Mostě si svůj snoezelen seskládala jako stavebnici přesně pro potřeby svých klientů. Foto: město Most
Most

Most – V Barvířské ulici v Mostě v domově Harmonie mají klienti nově k dispozici multismyslovou místnost snoezelen. Jde o speciálně vybavenou místnost pro relaxaci a terapie. Využívat ji budou nejen klienti Harmonie, Městská správa sociálních služeb v Mostě plánuje spolupráci pro děti 1. mateřské školy Most a dětský stacionář. 

Účinků vícesmyslového působení na klienty s různým postižením začali využívat vědci už 70. letech 20. století. Název snoezelen vznikl kombinací dvou holandských slov „snuffelen“ (čichat, zkoumat) a „doezelen“ (odpočívat, relaxovat). „Snoezelen je tedy multifunkční metoda, která se realizuje v obzvláště příjemném a upraveném prostředí pomocí světelných a zvukových prvků, vůní a hudby, přičemž jejím cílem je vyvolání smyslových pocitů. Je určena zejména pro osoby s vývojovými poruchami, s mentálním, tělesným nebo vícenásobným postižením, s poruchou autistického spektra, poruchami chování a učení, s psychickými poruchami, traumatickým poraněním mozku, pro osoby s demencí a pro chronicky nemocné pacienty," vysvětluje pro web 3lobit.cz Daniela Ponechalová. 

Některé klienty má pobyt ve snoezelenu uklidnit, jiné stimulovat, u každého klienta je proto potřeba individuální přístup. Pobyt v místnosti trvá zpravidla 30 až 45 minut, v případě skupinové terapie se může prodloužit až na 60 minut. Důležité je jeho opakování.

V Městské správě sociálních služeb v Mostě přišli s myšlenkou vzniku této místnosti před dvěma roky. „Cesta byla delší, protože o této metodě se příliš nepíše, ani zde nepůsobí tolik firem, které jsou schopny zařízení dodat. Nicméně se povedlo, my jsme si jednotlivé segmenty poskládali jako stavebnici tak, aby vyhovovala našim požadavkům. Celé to stálo zhruba 400 tisíc korun," poznamenal ředitel organizace Luboš Trojna. 

Protože Městská správa sociálních služeb v Mostě spravuje nejen domovy pro seniory a domovy pro osoby se zdravotním postižením, ale i denní stacionáře, navrhla si snoezelen velice variabilně. „Jednu část máme koncipovanou i pro děti, rádi bychom, aby k nám docházely děti z 1. mateřské školy," podotknul Luboš Trojna.

Terapeutická místnost Snoezelen je navržena tak, aby se v ní příjemně působilo na všechny smysly. Foto: město Most

Pro práci se smysly v terapeutické místnosti prošlo školením již několik ergoterapeutů a fyzioterapeutů, v prvních týdnech budou dle Trojny své poznatky prohlubovat. „Školení budou pokračovat dál, nyní máme ale konečně možnost získávat poznatky přímo u nás. Protože máme i klienty, kteří se již těžko pohybují, pořídili jsme speciální polohovací pojízdná křesla, na nichž klienta do snoezelenu přepravíme. I pro ně je zásadní stimul už to, že změní prostředí. A pokud ani to není možné, máme k dispozici mobilní modul, který má prvky zabudované v sobě a převezeme to k němu na pokoj," dodal ředitel Městské správy sociálních služeb Luboš Trojna.

 

 

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru