Velká poptávka je stále po svářečích, řidičích či slévačích. Ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj – V březnu klesl celkový počet uchazečů o zaměstnání v Ústeckém kraji na 33 643, počet hlášených volných pracovních míst se snížil na 10 994 a podíl nezaměstnaných osob zůstal na 6 %. V průběhu měsíce bylo nově zaevidováno 3 323 osob. Oproti předchozímu měsíci jde o zlepšení.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 8 072 uchazečů o zaměstnání, tj. 24,0 % všech uchazečů vedených v evidenci.

Meziměsíční nárůst počtu uchazečů byl zaznamenán ve třech okresech Ústeckého kraje. Nejvyšší nárůst se týkal okresu Most (1,4 %) a mírný nárůst zaznamenaly okresy Chomutov (0,3 %) a Teplice (0,3 %). Příčku s nejvyšším počtem nezaměstnaných v počtu osob v kraji drží Chomutov – 5 968, nicméně v přepočtu na procenta dosazuje podíl nezaměstnanosti v sousedním okrese 7 %, hned za ním je Most s 5 826 nezaměstnanými, kdy podíl nezaměstnanosti dosahuje 7,7 %. Přes 5 tisíc uchazečů vykazuje ještě okres Děčín – 5 244 s mírou nezaměstnanosti 6,1 %. Nejlépe si v kraji vede okres Litoměřice s podílem nezaměstnaných 4,1 %. Republikový průměr je 3,9 %.

V rámci aktivní politiky zaměstnanosti a realizovaných projektů bylo od začátku roku 2024 prostřednictvím příspěvků podpořeno 1 428 osob, z nichž 773 bylo zařazeno do rekvalifikačních kurzů a 348 osob na digitální vzdělávání financované prostřednictvím Národního plánu obnovy. V meziměsíčním srovnání je to dvojnásobný nárůst podpořených osob (od začátku roku do konce února 733 osob a do konce března již zmiňovaných 1 428 osob). 

„V současné době zaznamenáváme velký zájem o rekvalifikace. Může to být také v souvislosti s rozšířenou nabídkou kurzů v eshopu www.jsemvkurzu.cz, kde jich již dnes jsou k dispozici stovky a jejich počet stále roste“, říká Martina Bečvářová, ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Ústí nad Labem. 

Největší zájem je stále o akreditované kurzy a kurzy s kvalifikací „Základy obsluhy osobního počítače“, „Účetnictví (s využitím výpočetní techniky)“, „Mzdová účetní (s využitím výpočetní techniky)“, „Řidičský průkaz skupiny C a D.“ Z kurzů digitálního vzdělávání jsou to kurzy zaměřené na tvorbu webových stránek a www aplikací, případně všeobecné rozšíření kompetencí a schopností při obsluze PC a práce s MS office.         

„Současným specifikem Ústeckého kraje je neustálý rozvoj průmyslových zón, a proto je aktuálním tématem stálý nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, zejména v oblasti logistiky, resp. řidičů nákladních automobilů, autobusů, elektrotechnických pracovníků, slévačů, svářečů a příbuzní pracovníků. Dále je poptávka po řemeslnících a kvalifikovaných pracovnících hlavní stavební výroby, obsluhy stacionárních strojů a zařízení, skladnících, řemeslnících a kvalifikovaných pracovníků při dokončování staveb, nástrojářů a pracovníků ve výrobě,“ shrnuje ředitelka Martina Bečvářová. 

V Ústeckém kraji bylo k 31. 3. 2024 evidováno celkem 10 994 volných pracovních míst. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 3,1 uchazeče o zaměstnání.

 

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru