Zástupci firmy OHLA ŽS včele s primátorem Markem Hrvolem a senátorem Janem Paparegou při poklepání na základní kámen. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Na tuto chvíli čekali všichni, kdo roky pracují na projektu obnovy kulturního domu Repre. Po všech peripetiích spojených s výběrovým řízením a odvoláváním se účastníků proti výsledkům mohlo město konečně podepsat smlouvu s vítězem, společností OHLA ŽS, a. s., jenž bude mít přestavbu Repre na starosti. Dnes odpoledne společných poklepáním na základní kámen slavnostně symbolicky zahájili proměnu stavby.

Jedná se o jednu z největších investic v historii města a její realizace bude městskou pokladnu stát téměř jednu miliardu korun.  Větší část z vysoutěžené částky pokryjí dotace. „V únoru se v zastupitelstvu projedná rozpočtové opatření, čímž vyčleníme na rekonstrukci potřebnou částku. Žádný úvěr si brát nemusíme, dlouho jsme na tuto akci šetřili, a i dotace se budou proplácet postupně,“ informoval již dříve primátor Mostu Marek Hrvol. Z národního fondu obnovy má Most přislíbenu částku přes 230 milionů korun. „Dotace se ale upravuje dle skutečně vynaložené částky na rekonstrukci. S ohledem na to, že se rekonstrukce vysoutěžila za nižší cenu, očekáváme, že se obnos poníží na 187 milionů,“ vysvětlila radní Jana Falterová Zudová. Druhá dotace je z IROP, určena je pro úpravu prostoru pro potřeby knihovny a ta by měla být čerpána v plné výši 360 milionů korun

Přestavba bude dokončena na konci roku 2026, projekt počítá i s úpravou širokého prostranství. Ve zrekonstruované budově bude multifunkční sál na plesy s kapacitou 800 lidí, sály pro konference, planetárium, kino či restaurace a přestěhuje se do jejích prostor městská knihovna.

Zhotovitel rekonstrukce OHLA ŽS, a.s., není žádným nováčkem a má velké zkušenosti. Specializuje se na stavby působící prakticky v celé Evropě. Z pohledu finanční stability jde o zajištěnou společnost s dostatečným finančním zázemím. Z technických zkušeností týkajících se referencí k obdobným stavbám lze uvést například přístavbu Jihočeské knihovny v Českých Budějovicích v roce 2020 za 165 milionů Kč, Městkou knihovnu Písek v roce 2019 za 151 milionů Kč, Kulturně vzdělávací centrum Púchov v roce 2013 za cenu 3,2 milionu EUR, nový pavilon Fyzikálního ústavu AV ČR v roce 2021 za cenu 320 milionů Kč či depozitář pro vědeckou knihovnu v Olomouci v roce 2018 za 91,5 milionu Kč. Dále je možné uvést reference na velké množství dokončených staveb z oblasti zdravotnictví (pavilon Interny nemocnice Šternberk, pavilon hemato-onkologické kliniky ve Fakultní nemocnici Olomouc) a z oblasti kultury, školství i sportu.

Jak to vypadá v Repre nyní? Podívat se do něj můžete virtuálně ZDE.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru