Památník byl postaven podle návrhu akademického sochaře Stanislava Hanzíka. Foto: město Most
Most

Most – Už padesát pět let stojí jako vzpomínka na generální stávky horníků v roce 1920 a 1932 v západní části městského hřbitova v Mostě památník navržený sochařem Stanislavem Hanzíkem. Betonovým blokům nad schodištěm, které je součástí památníku, se přezdívá mostecké Stonehenge. Přestože je kulturní nemovitou památku, jeho aktuální stav je tristní. 

Památník z roku 1969 je situován v poměrně prudkém svahu. Tvoří ho dlouhé, nesymetricky členěné jednoramenné schodiště s nápisovými hranoly a horní plošina s pilíři. Tato plošina má kruhový tvar, po jejím obvodu stojí deset nepravidelně rozmístěných vysokých pilířů z pohledového betonu. I když je rozvržení pilířů nesymetrické, dodržuje určitý rytmus. Část památníku – plastika probodnutého zvířete úplně chybí. 

„Je potřeba zajistit stabilitu a bezpečnost památníku, provést kompletní památkovou opravu, vybudovat přístupové cesty, zrenovovat povrchy," shrnul plánované práce vedoucí odboru investic František Jirásek. 

Se zahájením prací se počítá příští rok. „Předpokládané náklady jsou spočítané na 14 milionů korun. Budeme usilovat o dotaci z Operačního programu Spravedlivá transformace, která by mohla činit z této části 10,5 milionu," uvedla radní Jana Falterová Zudová.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru