Přednáška se týkala i uměleckých prvků v parku. Foto: město Most
Most

Most – Hudební i taneční vystoupení, dílničky pro děti, environmentální stezka parkem – to vše se chystá na slavnostní otevření parku Střed, který prošel proměnou nejen díky podpoře Nadace Proměny Karla Komárka. Ve čtvrtek si už někteří mohli i s odborným výkladem užít první procházku po parku.

„Komentovanou prohlídku parku Střed za účasti architektů parku, zástupců Nadace Proměny Karla Komárka a dalších zainteresovaných stran absolvovali ve čtvrtek mostečtí senioři. Za město Most se prohlídky zúčastnila uvolněná radní Jana Falterová Zudová a někteří pracovníci magistrátu. Přítomní vyslechli krátkou přednášku z úst architektů, kteří park navrhovali. Nahlédli do nové kavárny, jejíž bar je sestaven z kamenů původně použitých v parku před jeho obnovou, i na její terasu, odkud je pěkný výhled na hrad Hněvín. Absolvovali také přednášku o uměleckých dílech v parku včetně Biologického tělesa, které se stalo doslova ikonou celého parku a jehož autorem je významný český sochař Josef Klimeš," informovala mluvčí města Klára Vydrová.

Město již zveřejnilo program na slavnostní otevření parku. To je připraveno na sváteční den 1. května. Návštěvníci parku si ale kulturu neužijí jen v tento den. „Nájemci kavárny nás zaujali svým konceptem, kdy chtějí využívat blízké pódium pro nejrůznější akce. Mají s jejich pořádáním bohaté zkušenosti," poznamenal primátor Mostu Marek Hrvol. 

Paměťníci ve čtvrtek absolvovali dendrologickou prohlídku parku. Na jeho proměně se podílel i arborista. Ten například navrhl pás lučního kvítí podél Bělehradské třídy, a to v prostoru za kolektorem. Foto: město Most

Práce v parku nyní finišují, brzy mají být napuštěny i vodní prvky. „Příští týden budeme školit obsluhu vodních prvků," doplnil vedoucí odboru investic mosteckého magistrátu František Jirásek. Nad rámec plánů nechalo město zvelebit i průduch u sportovní haly, čehož se chopil streetartový umělec Nikola Vavrous.

Průduch za sportovní halou se proměnil v umělecké dílo. Foto: Oldřich Hájek

Na proměnu parku Střed, jehož rozloha přesahuje 5 ha, věnovala nadace částku 25 milionů.  „Z těchto peněz se financovaly projekční práce a architektonická soutěž. Dále bychom rádi získali dotaci z fondu IROP na zeleň a parkové úpravy v rozsahu cca 40 milionů korun. Celkově se cena za revitalizaci parku vyšplhala na 118 milionů," shrnul Marek Hrvol.

Pro park i jednotlivá hřiště je již stanoven provozní řád. Zajímavostí je, že v celém parku je zákaz kouření. „Je to takto ve všech parcích, na jejichž revitalizaci se podílela Nadace Proměny Karla Komárka," podotknul František Jirásek.

Další zajímavostí je, že v parku se nebudou moci samostatně pohybovat děti do 12 let bez doprovodu dospělé osoby. „Není to tak, že bychom vyhazovali dítě, které si hraje na hřišti, či parkem prochází. Je to ale pro nás páka, jak zabránit tomu, aby se v parku nevhodně chovaly skupinky výrostků," vysvětlil primátor.

Provozní doba parku je stanovena od 7 do 22 hodin. Sportoviště budou v provozu od 8 do 18 hodin. „V parku bude noční hlídač. Samozřejmě nebudeme bránit tomu, když parkem budou procházet chodci z třídy Budovatelů do Bělehradské ulice," doplnil Marek Hrvol. Po celém parku je rozmístěno také 20 kamer.

 

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru