Budova Evropského parlamentu. Ilustrační foto: CC0
Most

Most – V pořadí již páté volby do Evropského parlamentu od vstupu České republiky do Evropské unie jsou naplánovány na pátek 7. června od 14 do 22 hodin a sobotu 8. června od 8 do 14 hodin. Mostečané ze šesti volebních okrsků půjdou svůj názor vyjádřit jinam, než jsou zvyklí. 

V Mostě je zřízeno 60 volebních okrsků, jejichž volební místnosti jsou umístěny ve 22 objektech. „Hned u šesti z nich došlo z důvodu rozsáhlých stavebních úprav v případě nadcházejících voleb do Evropského parlamentu ke změně jejich sídla. Jde o okrsky č. 9, 10, 11, 33, 34, 35," podotkla mluvčí města Most Klára Vydrová.

U první trojice se voliči dostaví nikoliv do budovy č. 2 Podkrušnohorského gymnázia v ulici Vladimíra Majakovského, nýbrž do nedaleké budovy č. 1 téže školy v ulici Čsl. Armády. Co se týče volebních okrsků č. 33, 34 a 35, sídlících dosud v prostorách VOŠ, OA, SPgŠ a SZŠ Most v ulici Zdeňka Fibicha, tak jejich sídla budou přesunuta do budovy základní školy v ulici Vítězslava Nezvala (okrsky č. 33 a 34) a do budovy VŠFS v ulici Pionýrů (okrsek č. 35).

„Podzimní volby do krajských zastupitelstev se již uskuteční ve standardních sídlech okrskových volebních komisí, na která jsou voliči zvyklí," doplnila mluvčí.

Voliči hlášení na adrese Radniční 1/2 jsou zařazeni do volebního okrsku č. 16, volit tedy budou v základní škole v ulici Vítězslava Nezvala (8. ZŠ). Hlasovací lístky obdrží buď přímo ve volební místnosti, nebo si je mohou od 3. do 6. června vyzvednout v informační recepci magistrátu. Tato možnost se týká i všech ostatních voličů.

Voleb se mohou zúčastnit všichni občané České republiky a občané jiných členských států Evropské unie, kteří alespoň v druhý den voleb dosáhli věku 18 let.

Hlasování mimo volební místnost, hlasování v nemocnici

Volič může ze závažných, zejména zdravotních důvodů požádat o možnost hlasovat mimo volební místnost. K voliči pak budou vysláni dva členové komise s přenosnou volební schránkou. Volič se ale musí nacházet v okrsku, kde je zapsán v seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu. Požádat o hlasování mimo volební místnost je možné prostřednictvím e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na telefonním čísle 477 001 336. Vždy je třeba uvést jméno a příjmení voliče, adresu jeho trvalého pobytu a telefonní kontakt. Ve dnech voleb je nutné se obrátit na příslušnou okrskovou volební komisi (telefonní čísla do každé volební místnosti budou zveřejněna od 3. června na webových stránkách města www.mesto-most.cz).

Volit je možné i během pobytu ve zdravotnických a sociálních zařízeních, případně v policejní cele, v místě výkonu vazby nebo v místě výkonu trestu odnětí svobody. Pokud se toto zařízení nachází v jiné obci, než má volič trvalé bydliště, může do 18. května požádat o zapsání do seznamu voličů pro volby do EP. Po uplynutí této lhůty nebo v případě, že se zařízení nachází v místě trvalého bydliště, je nutné použít voličský průkaz.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru