Ilustrační foto: CC0
Most

ČR – Česká národní banka zbrzdí tempo snižování svých úrokových sazeb, výrazné zlevnění hypoték už proto letos nečekejme. I tak lze vystihnout vzkaz, jejž o minulém týdnu vyslala tuzemská centrální banka veřejnosti. I přesto se běžným spotřebitelům vrací dobrá nálada. Ulevuje se však také vládě. Pokles úroků totiž znamená snížení nákladů obsluhy státního dluhu, který v uplynulých letech znatelně nabobtnal.

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek rozhodla snížit základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na 5,25 procenta. Radní jednomyslně soudí, že riziko vzedmutí inflačních tlaků je při současné výši úrokových sazeb stále poměrně slabé. Soudí tedy, že i nová úroveň sazby, 5,25 procenta, je dostatečně restriktivní, aby nevedla k závažnějšímu zrychlení inflace i přes poměrně rychlý růst cen v segmentu služeb nebo před relativně silnou úroveň amerického dolaru.

Další pokles sazeb bude ale pomalejší, než se ještě nedávno čekalo. Zatímco totiž začátkem letošního roku trh sázel na to, že v dubnu 2025 bude základní sazba ČNB kolem úrovně tří procent, nyní míní, že to bude spíše kolem hodnoty čtyř procent. Klíčovým důvodem přehodnocení jsou obtíže s plným zkrocením inflace v USA. Ty jsou způsobeny i závratným zadlužováním USA. Americkou centrální banku nutí držet své sazby déle výše, což zpevňuje dolar. Koruna proti němu tudíž slábne více, než s čím ČNB počítala, což tuzemskou centrální banku nutí obezřetněji redukovat své sazby, aby oslabení koruny nebylo až přílišné – tedy příliš proinflační. Silný dolar pak má vliv i na rozhodování Evropské centrální banky, kterou rovněž může přimět k pozvolnějšímu snižování její základní úrokové sazby. Které by opět přispělo k pomalejšímu snižování základní sazby ČNB.

Tuzemským spotřebitelům však dosavadní snížení úrokových sazeb, jež v současném cyklu nastalo od sklonku loňska do nynějška, ke zlepšení nálady stačí. Důvěra v ekonomiku se s poklesem základní sazby ČNB ze sedmi na 5,25 procenta zvyšuje. V dubnu byla jejich nálada v tomto směru lepší, než odpovídá dlouhodobému průměru let 2003 až 2023; přitom lepší než dlouhodobě průměrnou náladu vykazovali čeští spotřebitelé poprvé za celé období od podzimu 2021.

Klíčovým důvodem optimismu spotřebitelů je pokles inflace na úroveň cíle České národní banky, tedy stabilizace cenového vývoje v Česku, a související pokles cen potravin a energií. To vše při setrvání míry nezaměstnanosti na nejnižší úrovni v rámci EU. Vzhledem k tomu, že tuzemská ekonomika jako celek by letos měla vykázat mírný růst, lehce vyšší než jednoprocentní, lze konstatovat, že Česko pomalu, ale jistě dokonává kýžený manévr „měkkého přistání". Ten je přitom historicky vzácný. Krocení inflace si totiž zpravidla vyžádá hlubší recesi a citelnější vzestup míry nezaměstnanosti, tedy souhrnně „tvrdé přistání". Aktuální pokles inflace, který tolik těší spotřebitele – dokonce natolik, že přehlušuje jejich obavy z dopadů od letoška platného konsolidačního balíčku –, je hlavním důvodem, proč jde ČNB se svými úrokovými sazbami dolů. S inflací je třeba bojovat stále, nyní však k takovému boji postačí mnohem slabší zbraně, rozuměj nižší úrokové sazby.

Souhrnný indikátor důvěry v ekonomiku však i v dubnu přes výrazné zlepšování spotřebitelské nálady zůstal na dlouhodobě podprůměrné úrovni, kam jej stahuje dlouhodobě podprůměrný sentiment podnikatelů. Nicméně i nálada podnikatelů, resp. firemní sféry se v porovnání s březnem zlepšila. Optimismus spotřebitelů však podnikatelé zatím nesdílí.

Na podnikatele totiž doléhá skutečnost, že letošní ekonomický růst Česka má být stále jen poměrně slabý. Potýkají se a dopady sice klesajících, avšak nadále poměrně vysokých úrokových sazeb či s důsledky dýchavičného výkonu německé ekonomiky. I tak nálada podnikatelů byla v dubnu nejlepší za uplynulý rok. Zejména kvůli vyhlídce na další snižování úrokových sazeb a rovněž zlepšení stavu německé ekonomiky. Znatelně se zlepšila nálada podnikatelů ve službách. Právě ve službách přitom přetrvávají zmíněné poměrně výrazné inflační tlaky. Zlepšení nálady spotřebitelů však je letos tak výrazné, že i přes navýšené ceny služeb po nich vykazují sílící poptávku, jak dokazuje právě lepšící se nálada podnikatelů ve službách, která je nejlepší od července 2022.

Pokračující příznivý vývoj cen potravin a energií a další pokles úrokových sazeb by měly v příštích měsících letošního roku zásadně přispět ke zvýšení souhrnného indikátoru celkové důvěry v ekonomiky do kladného pásma, tedy do pásma, jež odpovídá dlouhodobě nadprůměrné úrovni.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru