OBRAZEM: Mostecká knihovna chová včely. Nyní tam otevřeli i naučnou včelí stezku
Naučná včelí stezka v mostecké knihovně. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Medové perníčky, čaj s medem, medové pivo, ale hlavně pohled do včelího úlu. V mostecké městské knihovně se v pátek otevřela naučná včelí stezka. Najdete ji v atriu a na střeše knihovny.

Pětice úlů na střeše a jeden prosklený v atriu budou sloužit jako prezentace možnosti chovu včel ve městě. "Střešní včelaření a včelaření ve městech je moderní trend, který se velice rozvíjí," říká v knihovně hlavní včelar Vít Loukota. Podle něj mají včely v okolí knihovny dostatek pastvy, a přitom je včel v této oblasti málo.

Úly jsou dostupné pro návštěvníky knihovny v běžné provozní době a na všech pořádaných akcích. Pro školní exkurze může být po domluvě připraven i komentář.

Naučná včelí stezka byla financována z rozpočtu Ústeckého kraje. "Každý si zde může rozšířit znalosti a vědomosti z včelího světa a o chovu včel ve městě," uvedla Jitka Sachetová, radní Ústeckého kraje pro kulturu a památkovou péči, zemědělství, životní prostředí a venkov.

A proč se knihovna pouští do podobných aktivit? "V době internetu v knihovnách rapidně ubylo návštěvníků. Mostecká knihovna tomu už před lety začala předcházet doplňkovými činnostmi," vysvětluje ředitel knihovny Tomáš Ondrášek. Ty sice přímo s knihovnictvím nesouvisí, ale do knihovny lákají lidi a pomáhají je tam udržet. Před rokem vyrostly na střeše první dva úly, díky grantu potom vznikla celá naučná stezka.

Letos daly včely z mostecké knihovny asi dvacet litrů medu, to je nějakých padesát skleniček. Na medu nechce knihovna vydělávat.

Foto

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru