Mostecko - Pět mladých lidí z Mostecka sbíralo nejen pracovní zkušenosti na stáži na Maltě. Brzy startují jazykové kurzy pro stáž na příští rok. A vše je zdarma.

Jak moc může být jiný život v evropských zemích, si člověk neuvědomí, dokud v ní nepobyde nějakou dobu. Nejlépe pracovně. O tom může nyní referovat pětice mladých lidí, kteří byli na Maltě deset týdnů. Pracovali tam, chodili do školy a měli i velmi bohatý program. Zkušenosti nasávali jak houba a všichni si toho cenní. „Pobyt tam mě posunul úplně někam jinam. Člověk si uvědomil, jak odlišně se žije někde jinde. Zvláště v takové zemi jako je Malta, kde je opravdu hodně cizinců. Co mě opravdu velmi překvapilo, že byli všichni milí, to je oproti Česku velký rozdíl,“ říká Jana Mušutová, která na Maltě pracovala v zahradnictví.

Po intenzivním kurzu angličtiny neměla s domluvou problém, ani se samotným zaměstnáním. „Jsem aranžérka, takže jsem jim ukázala, co všechno se dá udělat s výlohou. Byl zrovna den matek, takže jsem pro tuto příležitost nazdobila výlohu a jim se to velmi líbilo. Naopak já se od nich učila vázat květiny,“ popisuje mladá dívka, která nikdy neuvažovala, že by odjela do ciziny na delší dobu. Po této zkušenosti o tom ale uvažuje.

O uplatnění v cizině už před stáží uvažoval i Petr Štěpánek, ale neměl odvahu. Jako kuchař – číšník si nevěřil, že se dobře domluví. Navíc mu chyběly peníze. Letos však mohl odjet do zahraničí, aniž by na to musel šetřit. Jako ostatní měl hrazené ubytování, stravu, jazykový kurz, kapesné na každý týden a k dispozici i česky mluvícího asistenta na místě. „Na vlastní kůži jsem poznal, že opravdu mluvit se člověk naučí jen v cizině. Donutí vás to. Po měsíci už jsem ani nemusel přemýšlet, jaký obrat zvolit, šlo to samo,“ říká mladý kuchař, kterého jeho maltští zaměstnavatelé přemlouvali, ať tam zůstane. Do zahraničí se v budoucnu opět chystá, nyní ale má práci zde. „Ještě jednu věc si pochvaluji. Ujistil jsem se, že se dokážu vypořádat i se stresovými situacemi, které mohou vznikat v různých kolektivech. To je velmi cenná životní zkušenost,“ dodává Štěpánek.


  • Veškeré informace k projektu zájemcům sdělí koordinátorka Aneta Soukupová, kterou je možné kontaktovat skrz e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., nebo na telefon 702 174 693.

Nejen oni dva mohli odjet na jih Evropy díky projektu Mobilita – pro vaše lepší šance. Nejprve absolvovali čtyři měsíce intenzivního, nikoliv však každodenního, kurzu angličtiny. Už během toho hledala koordinátorka projektu společně s každým účastníkem praxi v jím vybraném oboru.

Zpozornět by nyní měli všichni, které toto zaujalo. Nyní totiž projekt spouští druhé kolo. „Jazykové kurzy zahajujeme v prosinci, už nyní tedy do něj vybíráme nové účastníky. „Projekt je určen pro středoškoláky a vysokoškoláky do třiceti let, kteří jsou v evidenci Úřadu práce šest měsíců a déle. U lidí s nižším vzděláním nehraje délka registrování na úřadu práce roli,“ říká koordinátorka projektu Aneta Soukupová.

Do poslední jmenované skupiny spadají i ti, kteří nyní čekají na opravný termín maturit a chtějí svůj volný čas plnohodnotně využít.

Přesně v takové situaci byla i Veronika Lenčéšová. „Účast v projektu pro mě byl k nezaplacení. Angličtinu jsem si velmi zlepšila. Na stáži jsem pracovala v národním archivu, což bylo opravdu hodně zajímavé. Navíc jsem získala mnoho přátel ze zahraničí, takže angličtinu dál aktivně využívám. Určitě jsem se i díky kurzu a hlavně stáži osamostatnila,“ uvědomuje si mladá dívka.

Letos není projekt zaměřen jen na angličtinu, ale nově i na němčinu, samozřejmě se stáží v Německu. „Je to logický krok vzhledem k tomu, jak dostupné možnosti pro práci v Německu tu jsou,“ upozorňuje předsedkyně představenstva spolku Libuše, který za celým kurzem stojí, Alena Koláčková.

Veškeré informace k projektu zájemcům sdělí koordinátorka Aneta Soukupová, kterou je možné kontaktovat skrz e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., nebo na telefon 702 174 693.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru