Středa přinesla první bouřku roku 2018. Co dále?
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Řekne-li se Eleanor, co se vám vybaví? Po dlouhou dobu záhadná žena z francouzského (velko)filmu Nedotknutelní? Možná. V tomto případě je však řeč o hlubší neboli agresivnější tlakové níži, která v zesnulých desítkách hodin dělala potíže hlavně Britům, Irům, Nizozemcům, ale taktéž leckterým Čechům.

Pokud to náhodou nevíte – britští a irští meteorologové se už před rokem 2017 dohodli, že prudším cyklónám budou dávat jména. Nejspíše inspirace u Američanů. Zdali je toto další krok k bulvarizaci, či zjednodušení meteorologie, to nechť každý posoudí sám. A kdoví, třeba se v budoucnosti dočkáme zpráv typu „Bouře Skočdopole zničila nejen úrodná pole“.

Ve středu 3. ledna ve 13 hodin a 55 minut se nad Mostem zjevil blesk, ihned poté se v nejednom páru uší ohlásil hrom. Je to tak, Mostecko se v polovině novoročního pracovního týdne dočkalo premiérové „bouřkové aktivity“ letopočtu 2018. Ona ta středa stejně byla taková aprílová, neb v Krušných horách nabídla sněžení, dole pod horami silnější déšť, k tomu to hromobití... No buďme rádi, že se tak nestalo na Nový rok, pak by nás blesky a hromy provázely po celý rok!

Jaké počasí se na Mostecku ukáže v následujících dnech?

Ve čtvrtek 4. ledna bude pokračovat zonální neboli západní až decentně jihozápadní proudění, takže nežijete-li na vrcholcích Krušných hor, což asi ne, na zimu zapomeňte (ona nějaká je?). Oblačnosti celkově dosti, ačkoli v úvodní polovině dne, především ráno a dopoledne, to vypadá na přechodné skoro jasno až polojasno. Počínaje obědem a konče půlnoci povětšinou oblačno až zataženo. Srážky? Ano, do plus mínus 19:00 v podobě ojedinělých přeháněk (nahoře na horách sněhových, jinak dešťových), později nepřekvapí slabší deštík (všude). Nejvyšší odpolední teploty v Mostě okolo 6 °C, ráno v minimu kolem 3, 4 °C.

V pátek 5. ledna se ve věci cirkulace vzduchu nezmění fakticky vůbec nic, čili ani před příchodem Tří králů meteorologická zima 2017/2018 s režimem „jsem naprd“ neskončí. V nočním, jiterním, dopoledním a možná ještě částečně odpoledním čase počítejte s jasnem až polojasnem, spíše skoro jasnem, po obědě se postupně zatáhne, s ohledem na délku dne to ale moc nevadí. Ne? Deštníky potřeba nebudou, to rovněž může potěšit. Nejvyšší odpolední teploty v Mostě okolo 7 °C, ráno v minimu kolem 3, 4 °C.

V sobotu 6. ledna se po mostecké tramvajové železnici naposledy sveze vánoční tramvaj, poté už naše koleje nic vánočního hostit nebudou. Přinejmenším do letošního prosince. Sobotní počasí bude zase antizimní, přestože advekce nezimy od západu až jihozápadu skončí. Tlakové pole nad Českem totiž znevýrazní, nastane takový ten guláš. Větrno proto stoprocentně nebude. Ve smyslu mračen se naskýtají dva scénáře – celodenní bílošedá deka (tj. nízká oblačnost), nebo nic (tj. slunná obloha). Jako reálnější se jeví možnost á, ale člověk nikdy neví. Nejvyšší odpolední teploty v Mostě pobudou v rozmezí od 5 do 10 °C, ráno stopro bez mrazu.

V neděli 7. ledna by mělo být k vidění více méně to samé co v sobotu, to znamená teploty do 5 až 7 °C, ráno bez záporných hodnot (opravdu úžasná zima) a srážek pramálo, spíše žádné.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru