Nezaměstnanost na Mostecku je pod osmi procenty! Tady jsou profese, o které je největší zájem
Práce ve stavebnictví je dobrá volba. O dělníky a řemeslníky je stále velký zájem. Ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj – Úřad práce evidoval na Mostecku na konci předešlého roku 7,3 procenta lidí bez práce. Jak je na tom náš region v porovnání s ostatními okresy Ústeckého kraje? Přinášíme přehled. Zajímá vás také, o které profese je největší zájem?

„Nezaměstnanost během celého loňského roku kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezónní vlivy. Zároveň ale v meziročním srovnání setrvale klesala. V řadě krajů jsme zaznamenali rekordně nízké hodnoty, pokud jde o absolutní počet evidovaných uchazečů. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech. V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste,“ uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v prosinci 7 okresů - Praha (o 1,8 %), Most (o 1 %), Karviná (o 0,6 %), Ústí nad Labem, Brno-město, Teplice (shodně o 0,2 %) a Ostrava (o 0,01 %). Nezaměstnanost naopak vzrostla v 70 regionech.

Počty nezaměstnaných v Ústeckém kraji

Mostecko 7,3 %
Chomutovsko 5,9 %
Ústecko 5,9 %
Děčínsko 5,5 %
Lounsko 5,2 %
Litoměřicko 4,0 %
Teplicko 4,0 %

 

Dělníci a řidiči jdou na dračku

Zaměstnavatelé měli v prosinci největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích, administrativních a jiných objektech, kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře, svářeče, řezače plamenem a páječe nebo obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Právě v této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované zaměstnance.

Podle generální ředitelky ÚP ČR ale nízká nezaměstnanost rozhodně neznamená pro zaměstnance úřadu méně práce. Naopak - ÚP ČR klade ještě větší důraz na cílenou a individuální práci s klientem.

„V současné době se výrazně objevuje trend, kdy řada uchazečů, zejména těch, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní, ztrácí motivaci pracovat, a to např. kvůli nízké úrovni vzdělání, popř. “zastaralé“ kvalifikaci, nedostatku praxe, exekuci, omezené mobilitě, věkovému, zdravotnímu handicapu či péči o malé děti nebo osobu blízkou. To vše výrazným způsobem snižuje jejich šance na získání práce. Úkolem Úřadu práce ČR je pokusit se odstranit tyto bariéry a pomocí nástrojů, opatření aktivní politiky zaměstnanosti a cíleného poradenství vyrovnat nesoulad poptávky a nabídky na trhu práce. Tedy obsadit co nejvíce volných pracovních míst uchazeči z jeho evidence,“ upozorňuje Kateřina Sadílková.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru