Počasí na Mostecku: Celodenní mrazy na obzoru, ale až po víkendu
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Vrcholná pasáž meteorologické zimy 2017/2018 bude zdá se rozštěpena na dvě části. Ta první – sněžná – prozatím odkazuje na období od 16. do 22. ledna, kdy i dole pod Mezibořím leželo až nějakých 10 čísel sněhu. Ta druhá – mrazová – nejspíše (na 95 %) proběhne v týdnu od 5. do 11. února a takřka jistě porodí nejeden ledový den (denní maximum nepřesáhne hranici -0,1 °C).

Nedávno bylo vyřčeno, že Děd Maroz, do jehož kompetence spadá také prochlazování střední Evropy (smysluplné mrazy se do Česka dostanou pouze z Ruska, severskou trasu Arktida – Skandinávie – Mostecko hatí ledem nepoznané vody mezi Arktidou a Norskem), je v letošní zimní sezóně korunovaným lenochem. Očividně byl pokárán samotným Putinem a pod hrozbou vyhoštění do Spojených států amerických, kterým vládne Santa, náhle ožil. Prostě se citelně ochladí, avšak nasucho – holomrazy...

V pátek 2. února do německého vzdušného prostoru zabrousí tlaková níže s tím, že v něm zhyne. Počasí na Mostecku proto ovlivní pouze tím způsobem, že podpoří dodávku relativně teplého vzduchu ze Severního moře. Cestou k nám nicméně navštíví Francouze, Belgičany, Nizozemce, Lucemburčany a Němce, takže trochu potratí na své vlhkosti. Zásluhou toho se Mostečané dočkají slunečních paprsků, poslední den pracovního týdne bude disponovat převážně skoro jasnou až polojasnou oblohou. Nejvyšší odpolední teploty v nížinách okolo 5 °C, ráno v minimu decentně pod nulou.

V sobotu 3. února se jakoby pomalu začne rýsovat petrohradský expres (chladný severovýchodní vítr), ale Češi to ještě nepocítí, neb se evropské centrum ocitne v tlakové nicotě. Tou je myšlena absence výraznějších tlakových útvarů, zkrátka se jakože zastaví vzdušná cirkulace. Ani jedno moc nedává smysl, že? S oblačností to bude obdobné jako o den dříve, v noci, ráno a dopoledne jí bude (pra)málo, po obědě se následně přechodně zatáhne a posléze zase roztáhne. Jak moc, to ukáže až sobotně-nedělní noc. Nabízelo by se říci roztahování zdar, ale to už zavání nestydatostí. Někteří opeřenci jsou hold obscénní. Srážky teoreticky i prakticky ano, avšak pouze v podobě přeháněk, především v Krušných horách. Jejich skupenství? Na Mezáku určitě pevné. Nejvyšší odpolední teploty v nížinách okolo 4 °C, ráno v minimu kolem -2 °C, ve vyšších nadmořských výškách klidně i -5 °C.

V neděli 4. února se to rozjede – příjem antitepla z Ruska (přes Petrohrad a Pobaltí). Samozřejmě pozvolna, nejvyšší odpolední teploty se v nížinách ještě budou pohybovat okolo 2 až 3 °C. Ráno v minimu naservíruje v zásadě to samé co jitro sobotní. Podmínky pro lyžování docela dobré, obloha však azuro nenabídne, na horách neboli na svazích už vůbec ne. Celkově to vypadá na polojasno až oblačno s tím, že v Mostě by mračen mělo být méně než v Krušných horách, jež by znovu měly fungovat jako zadržovače oblaků. Vždyť to znáte, bydlíte tu už dlouho, Meziboří hlásí blizard, kdežto Most sluníčko. Sněhánky nešokují ani během nedělního dne.

Závěrem pohled na možný teplotní vývoj vzdálenějších dní (v nížinách):

  • 5. únor: v minimu kolem -3 °C, v maximu okolo 1 °C
  • 6. únor: v minimu kolem -5 °C, v maximu okolo -1 °C
  • 7. únor: v minimu kolem -7 °C, v maximu okolo -2 °C
  • 8. únor: v minimu kolem -7 °C, v maximu okolo -2 °C
  • 9. únor: v minimu kolem -6 °C, v maximu okolo 0 °C

Škoda té absence ze strany srážek, na druhou stranu příkladem v čínském Vnitřním Mongolsku po prakticky celou zimu hostí hodnoty mezi -20 až -40 °C, přičemž fakticky vůbec nesněží. Čili případné slzy kvůli holomrazům nejsou nutné, mohlo by být hůře, mnohem hůře. Troposféra není továrna na splněná přání. A nikdy nebude.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru