Obrnice aktualizovaly koncepci prevence kriminality
Obrnice. Foto: OÚ Obrnice
Most

Obrnice - Obrničtí zastupitelé schválili na svém únorovém jednání aktualizovanou verzi strategického dokumentu Koncepce prevence kriminality obce Obrnice na období 2018–2021. Obsahuje především statistická data, která poskytla policie, úřad práce a odbor péče o děti a mládež mosteckého magistrátu.

„Jde o přehled počtu přestupků a trestných činů, lidí bez práce a dětí, mladistvých a dospělých v evidenci kurátorů v Obrnicích v letech 2016 a 2017. Bez platné koncepce prevence kriminality bychom nadále nemohli čerpat dotace ministerstva vnitra z programu prevence kriminality,“ vysvětlil starosta Obrnic Stanislav Zaspal.

Vývoj sledovaných ukazatelů podle něj odpovídá dlouhodobému trendu. „Policie nezaznamenala loni ani předloni žádný výrazný nárůst přestupků ani trestných činů. Ve statistice počtu lidí bez práce jsme na tom vzhledem k sociálnímu složení obyvatelstva stále mizerně. Na konci loňského roku jsme vykázali míru nezaměstnanosti 13,2 procenta, tedy nejvyšší ze všech měst a obcí okresu. Průměrná míra nezaměstnanosti na Mostecku dosáhla ve stejném období 7,3 procenta. Výrazně tedy vyčníváme,“ shrnul starosta.

Upozornil, že Obrnice se dlouhodobě potýkají se sociálně patologickými jevy. Vedle vysoké míry nezaměstnanosti je to i chudoba, gamblerství či vandalismus. Mezi sídly s více než 1500 obyvateli obec také vévodí statistice osob s exekucí. Jedné či více exekucím čelí přes 51 procent dospělých obyvatel s trvalým pobytem v Obrnicích.

„Snažíme se tyto nežádoucí jevy eliminovat řadou opatření. Dosáhli jsme i nezanedbatelných úspěchů. Zaměstnáváme například 30 místních Romů v technických službách, jež jsou příspěvkovou organizací obce. Není to ale snadný úkol. I proto, že se potýkáme s přílivem sociálně slabých rodin, které do Obrnic stěhují spekulanti s byty. Za jejich klienty hradí nájemné stát formou sociálních dávek, které poté putují přímo na účty majitelů bytů. Využijeme proto novelu zákona o hmotné nouzi a ukončíme vyplácení doplatku na bydlení nájemníkům v bytech minimálně tří panelových domů v sídlišti Nová výstavba, které přistěhovalci už téměř zdevastovali. Není to ale systémové řešení problému,“ vysvětlil Zaspal.

O příspěvek ministerstva vnitra z programu prevence kriminality Obrnice žádají každoročně. V minulých letech to bylo na projekty zaměřené na podporu činnosti asistentů prevence kriminality v obci, domovníků v panelových domech s obecními byty nebo financování letního příměstského tábora pro děti. „Činnost asistentů prevence kriminality a domovníků je od počátku loňského roku zajištěna z operačního programu Zaměstnanost Evropského sociálního fondu, a to na tříleté období. Z programu prevence kriminality tak požádáme letos jen o dotaci na financování příměstského tábora, u něhož jsme se žádostí o podporu uspěli již devětkrát,“ doplnil starosta.

(fou)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru