Jaké bude počasí: Po svátcích přijde osmnáctistupňová symfonie?
Ilustrační foto
Most

Mostecko - V sobotu 31. 3. 2018 neboli v posledních 24 hodinách úvodní třetiny meteorologického jara se do střední Evropy od jihu nastěhuje mělká oblast nízkého tlaku, jejíž střed se do pozdních večerních hodin stihne přemístit do západopolského vzdušného prostoru.

Inu oblačnosti tím pádem dosyta a ani dešťové kapky překvapením nebudou. Suma sumárum žádná sláva. Nejvyšší odpolední teploty nicméně neurazí, budou se pohybovat okolo 8 až 10 °C, takže více méně to samé co v pátek. Ráno v minimu kolem 5 až 3 °C.

Velikonoční neděli s přídomkem 1. 4. 2018 si podmaní sobotní tlaková níže, použije k tomu svou zadní stranu. Poněvadž k nám bude cupitat vlhký vzduch z Baltského moře, nekonečně modrá obloha se stane naprostým tabu. V Polsku a v jižním sektoru Pobaltí si užijí srážkovou aktivitu, na Mostecku se tento meteorologický jev příliš prosazovat nebude. V Mostě pravděpodobně nespadne ani kapka, v Krušných horách přinejhorším několikero přeháněk, které se v polohách nad 1 000 m n. m. (možná i o něco níže) mohou tvářit zimně. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 9 °C, ráno v minimu kolem 4 až 2 °C.

Velikonoční pondělí obohacené o přívlastek 2. 4. 2018 se jeví sympatičněji, neb ráno a dopoledne to vypadá na skoro jasnou až polojasnou oblohu. Ve druhé polovině dne oblaků nejspíše trochu přibude, ani tak se však dešťové kapky (ani sněhové vločky) skloňovat nebudou. Sečteno a podtrženo ok. Nejvyšší odpolední teploty s tímto souhrnem souhlasí, pobudou totiž v sousedství 11 až 13 °C. Co se rána týče, to v minimu naservíruje 2 až 0 °C (noc skoupá na mraky = radiační ochlazování v akci).

Nyní ta osmnáctistupňová symfonie:

Je to ještě daleko, berme to proto s rezervou, ale přesto – pokud vyjdou aktuální prognózy numerických modelů, čekají nás jak v úterý 3. 4. 2018, tak také ve středu 4. 4. 2018 denní maxima v okruhu 17 až 19 °C. K tomu sluneční paprsky, ačkoli s nějakou tou oblačností, především asi vysokého patra. Nechť se počítače nemýlí!

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru