Marek Hrvol: Počet heren v Mostě klesl o polovinu! Jsem rád, že tvrdá legislativa sklízí ovoce
Ing. Marek Hrvol, náměstek primátora Statutárního města Most
Most

Dne 1. ledna 2017 nabyl účinnosti zákon o hazardních hrách, který zavedl nové podmínky jak pro provozovatele hazardních her, tak pro obce a další orgány státní správy. Faktické účinky tohoto zákona však můžeme u nás ve městě sledovat až v letošním roce.

První základní povolení byla provozovatelům hazardních her vydána Ministerstvem financí na přelomu roku 2017 a 2018 a počínaje únorem začaly být městu Most podávány první žádosti o povolení umístění herního prostoru. Pokud porovnáme počty herních prostor, technických zařízení a provozovatelů na začátku roku 2017 se stavem v dubnu 2018, pak je nutné konstatovat, že se zatím naplnily naše předpoklady a došlo k výraznému poklesu ve všech kategoriích.

Velmi mě těší, že díky nové legislativě dnes máme polovinu herních prostor, nežli v roce 2017 a skoro o třetinu méně technických zařízení. Hazardní trh v posledních měsících zažívá obrovskou turbulenci a je jasné, že v nejbližší době zůstane v celé republice jen pár nejsilnějších provozovatelů, kteří tvrdou legislativu ustojí. Jsem přesvědčen, že v brzké době bude docházet ještě k další redukci provozoven, které neustojí dramatické pády tržeb v souvislosti s klesajícím počtem hráčů, které odrazuje především nutnost registrace své osoby, čímž končí možnost absolutní anonymity, který do této doby fungovala, či omezení provozní doby jednotlivých provozoven.

  1.1. 2017 24. 4. 2018
Počet herních prostor 71 34
Počet technických zařízení 988 628
Počet provozovatelů 21 11

 

Před vydáním rozhodnutí o povolení umístění herního prostoru, které spadá do kompetence města, jsou prováděna místní šetření, jejichž cílem je zjistit, zda se herní prostor nenachází v tzv. chráněné budově (např. ve škole a školském zařízení, zařízení pro volnočasové aktivity dětí a mládeže, zařízení sociálních služeb, zdravotnickém zařízení) a zda je naplněna definice herního prostoru (musí se jednat o samostatný, stavebně oddělený prostor, kde je hazardní hra provozována jako hlavní činnost). Před vydáním rozhodnutí je nutné posoudit, zda adresa umístění herního prostoru je v souladu s regulací obsaženou v platné obecně závazné vyhlášce (OZV č. 1/2013 o regulaci provozování loterií a jiných podobných her).

V této věci mě mrzí, že zastupitelstvo města neodsouhlasilo mnou předkládanou aktualizovanou vyhlášku, která představovala ještě tvrdší regulaci hazardu ve městě, kde by byly vyjmuty herny v problematické lokalitě tzv. Stovek, v blízkosti základních a mateřských škol, na zastávkách či v centru města.

  • Ing. Marek Hrvol
  • náměstek primátora Statutárního města Most

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru