Naddvacítkové teploty si berou krátkou dovolenou. Víkend už má být zase vše jinak
Ilustrační foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko - Ve středu 2. května 2018 se bude dařit oblačnosti. Ze začátku sice jen té vysoké, poté však také té nižší. A ještě později s největší pravděpodobností i té nejmajestátnější, to znamená oblakům typu kumulonimbus, jejichž tloušťka v našich zeměpisných šířkách překračuje až 10 000 m.

Je pravda, že v noci a ráno bude mostecký vzdušný prostor spravovat oblast vysokého tlaku, avšak ta bude dosti nevýrazná a, což je hlavní, rychle uteče kamsi nad Pobaltí a spol. K nám se od jihu kvapně nasune oblast nízkého tlaku, která ve druhé půli dne zapříčiní tvorbu přeháněk a bouřek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 16 až 18 °C, ráno v minimu kolem 5 až 7 °C.

Ve čtvrtek 3. 5. 2018 nad Azorskými ostrovy pobude střed poměrně obézní (prostorné) tlakové výše, tak jako obvykle. Ostatně proto se jmenuje azorská. Z mosteckého úhlu pohledu na první poslech naprosto nepodstatná skutečnost, ale kdepak. Azorská výše se totiž protáhne až k Dánsku, čili Most a další se ocitnou pod jejím vlivem. Jaká je praktická stránka této počasové věci? Na Moravě a ve Slezsku, kam anticyklonální výběžek jaksi nedosáhne, se opět budou prosazovat přeháňky a bouřky, kdežto na severozápadě Čech nikoli. Jinými slovy předposlední den osekaného pracovního týdne se jeví být srážkově pasivním. Oblačnostně bohužel ne. (Pokud by se numerické modely mýlili a citovaný výběžek azorské tlakové výše by byl orientován byť jen o několik desítek kilometrů západněji, pak by se přeháňky a bouřky týkaly i Mostečanů...) Nejvyšší odpolední teploty okolo 16 až 18 °C, ráno v minimu kolem 10 až 12 °C.

Zdá se, že v pátek 4. 5. 2018 se výběžek zmiňovaného tlakového útvaru jakoby odtrhne a povýší na samostatnou tlakovou výši, jejíž srdce zatepe nad severním Německem a jižním Dánskem. Zásluhou toho jsou očekávané srážkové úhrny rovny nule. Tentokrát stoprocentně (žádné jestli se počítače seknou o nějaký ten kilometr). Co se mraků týče, hlavně v noci a v brzkém věku jitra bílošedý odstín na obloze nešokuje, ve zbylých pasážích pátku by se měly angažovat sluneční paprsky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 17 až 19 °C, ráno v minimu kolem 6 až 8 °C.

Trocha potěšení na závěr:

Sobota 5. 5. 2018 se prozatím jeví luxusně, jinak řečeno celodenní modř doplněná zlatým třpytem a k tomu po obědě 21 až 23 °C. Neděle 6. 5. 2018 se momentálně tváří letně – v maximu 24 až 26 °C. Převážně slunečno, po poledni s menšími šancemi na zjevení se přeháňky nebo bouřky. Tož dobrá nabídka, ne?

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru