Hana Svobodová (OMMO): Demokracie dnes trpí nedostatkem demokracie
Hana Svobodová. Foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko – Politické hnutí Občané městu, město občanům (OMMO) má v zastupitelstvech obcí a měst, a to nejen na Mostecku devět mandátů. Přinášíme rozhovor s jeho předsedkyní, Mgr. Hanou Svobodovou Ph. D.

Lidé vás znají na Mostecku jako místní hnutí. Ale nepůsobíte jen lokálně. Kde všude je OMMO?

Hnutí Občané městu, město občanům bylo zaregistrováno v r. 2010 jako politický subjekt s celostátní působností. Naše působnost se realizovala na základě do té doby osobních kontaktů či po vyhledání webových stránek. Takže se v r. 2010 podařilo během cca 3 měsíců „rozjet“ fungování na Mostecku, ve středních Čechách, na jižní Moravě, později na Ostravsku. V komunálních volbách v r. 2010 jsme získali 9 mandátů. Od r. 2010 až do současnosti jsme „zastupitelsky“, ale také skrze členy a sympatizanty zakotveni na Mostecku, Chomutovsku, jižní Moravě, Třeboňsku, ve středních Čechách. V r. 2012 jsme kandidovali v krajských volbách v Ústeckém kraji. Další rozšíření působnosti není jednoduché, neboť naše organizační snažení je hodně závislé na osobním nasazení a pochopení smyslu a účelu, že a proč má smysl politicky se angažovat (včetně rizik a nepohodlí, která s tím souvisejí), a zápolíme s finančním zajištěním. Zda to je jen přešlapování na místě či marné snažení? Některé dnes stále ještě parlamentní strany existují již 100 let (či brzy budou) a potýkají se s postupným rozkladem. Mimo jiné i ony jsou jednou z příčin současného krizového stavu tradičního politického a stranického systému, nemyslím si proto, že bychom se měli cítit jakkoli méněcenně. Pravda, jsme takto často nálepkováni. Osobně to považuji za onu běžnou „lidskou stránku věcí“.

Máte na některé radnici vládnoucí většinu?

Máte-li na mysli, zda OMMO uspělo na „vládní komunální úrovni“, pak ano. V Bakově nad Jizerou je OMMO od r. 2014 v Radě města (dva členové). Ve funkci místostarosty je zkušený Václav Grünwald, a dále jeho kolegové – paní Čermáková (v radě) a pan Šlégl (člen finančního výboru). V Třeboni působí v Radě města dr. Vopátek, zastupitel koalice Společně pro Třeboň (SZ-OMMO) a další zvolení zastupitelé. Zastupitele má OMMO po volbách v r. 2014 také v Louce u Litvínova, Lomu u Mostu. Celkem jde o 9 mandátů.

Co je spojnicí vašeho hnutí? Participace občana na správě věcí veřejných?

Participace je jedním z aspektů našeho ideového i organizačního působení. Participace (podílení se či sdílení) je fenomén, který má svůj vývoj, a dnes se o něco naléhavěji jeví jako výzva k dalšímu prohloubení kvality demokracie, která se potýká s řadou problémů. Lapidárně řečeno – demokracie dnes trpí nedostatkem demokracie. Nikoliv však anarchie, vyvolávané populismem některých politiků a subjektů vlevo i vpravo. Naše vnímání participace spočívá v nezbytné účasti občanů v rozhodovacích procedurách, na základě odpovídající informovanosti, rovných šancí, a to nejen na regionální, národní, ale i nadnárodní úrovni řešení problémů. Jednou z forem participace je i ekonomická účast v režimu tzv. participativního rozpočtu, což je vedle politické participace nutná podmínka ke kvalitativním posunům v systému demokracie. OMMO se přiklání k tomu, že „občan je šancí“ pro participativní demokracii, a tím i pro sebe. Ovšem v poněkud jiném podání, než o které se pokusilo vedení statutárního města Most v nedávné době, což bylo vydáváno právě za participativní aktivitu občanů. Byla to participace tzv. naruby, bez širšího zapojení komunit. Nešla zdola, ale seshora, a na pokyn města byly vybrány tři projekty, které by byly realizovány i bez názorů občanů, protože je magistrát realizovat stejně chtěl.

Nestačí dát mandát politické straně nebo kandidátovi?

Ale jistěže stačí, resp. z hlediska některých osvědčených kandidátů, stran či hnutí stále převažuje snaha, aby to stačilo. Je dost takových, co si pozice vždy ohlídají správným, tzv. volitelným místem na kandidátce některého politického subjektu. Most tuhle praxi dobře zná. Právě tahle úroveň zastupitelské demokracie stále více prohrává v kontaktu se sílícími projevy populismu, zejména v extrémní a reakční podobě, destruující základy všeho, čeho bylo pozitivně dosaženo, byť s nezbytnou mírou reflexe a kritičnosti. Z pohledu OMMO je snaha spolupracovat s těmi, kteří slyší na participativní úsilí, komunitní přístupy, ochotu rozvíjet iniciativy, které zohlední typické rysy a podmínky života města nebo obce. Řečeno v jazyce volebních příprav: usilujeme o kandidáty OMMO jako občany z různých profesí a sociálního prostředí, protože naší snahou je se domluvit, nikoliv společnost, resp. společenství lidí dále účelově rozdělovat. Obce a města jsou programově stále buňkami systému, na kterých závisí fungování společenského systému jako celku.

Říkáte, že občan má být pro politiku prostředkem, nikoliv cílem. Můžete to přiblížit?

Jednoduše to neznamená, že politika není prostředkem k dosažení cíle. V tomto případě spíše „ideologie“, s níž jako občané usilujeme – různými způsoby - o prosazení svých záměrů, zájmů, potřeb, a tím dosahujeme cíle nebo cílů. Tímto to ale nekončí, nýbrž někde v průběhu realizace se utvářejí nové předpoklady změn a realizace. Uvažujeme-li v kontextu lidské společnosti, pak naším cílem je rovnováha postavení občana (jedince) a společnosti, v níž je a bude schopen žít. OMMO se o to snaží na úrovni města a obce, protože to jsou výchozí stupně, v nichž má člověk nejhmatatelnější šanci, jak se politice naučit. Naším základním mottem je „OMMO…ejhle člověk!“

Proč jste se rozhodla jít do politiky?

Nevím, zda „jdu do politiky“, protože v ní vlastně žiji méně či více uvědoměle od narození. Myslím ale, že to se kvalitativně týká většiny občanů, i když mnozí zarputile tvrdí, že jich se politika netýká či do ní nikdy nepůjdou. Takže říkám, že v politice žiji, a to, oč se snažím, je, že v ní hledám způsob prosazení určitého názoru, postoje a jednání. Karel Čapek to kdysi vyjádřil slovy: „při vši kritice nesmírně přeceňujeme politiky a velmi podceňujeme vlastní politickou funkci.“

Čím je pro vás politika?

V návaznosti na předchozí vyjádření: politika je pro mě způsob myšlení a jednání vtělený do života. Tu se daří méně, tu více. Často mám dojem, že vůbec… O politice ale nikdy neřeknu, že je to špinavost, protože ji tzv. dělají lidé a ti nějak myslí a konají, a dál nechť si každý rozebere své myšlenky a jednání. Politika má své vědecké základy v politologii či politické filosofii, chcete-li. Musí však čerpat z reálného obsahu, tedy ze života člověka, lidí. Pro mě je politika uvažování, jazyk, komunikace i jednání. A zřejmě mi politika tzv. zůstane, i když už se její úroveň posune mimo mé možnosti ji nějakým zásadním způsobem ovlivnit. Zatím mě ale politika stále učí a baví zároveň.

Váš zastupitel v Lomu se setkal i s fyzickým útokem na svoji osobu. Co s vámi taková věc udělala? Neodradilo vás to od toho dál se angažovat v politice?

Ano, na tu záležitost si vzpomínám byť s odstupem šesti let, protože se tak stalo v září 2012, kdy OMMO kandidovalo do krajských voleb a pan Dancso (dnes 1. místopředseda OMMO) byl naším lídrem. Byl napaden neznámými pachateli a zraněn snad zbytky cihly či kamene v obličeji. Byl ošetřován lékařem a podstoupil rentgen. Šetření policie dospělo na úroveň „pachatel neznámý“. Jasné nám bylo, že šlo především o to, vyvolat strach nejen u poškozeného, ale i u potenciálních příznivců, voličů. A podezírám, nikoliv bez příčiny a z předešlých zkušeností, že iniciátorům tohoto ataku šlo o takový ten „etnický kontext“ typický pro zdejší končiny – prostě „na každého Roma čeká někde nějaká ta cihla“. Incident jistě obavy vyvolal, ale vzhledem k okolnostem jsme pochopili, že výstraha byla učiněna a dál to je na nás, jak moc se poučíme. My jsme se poučili a do krajských voleb v r. 2012 kandidátku postavili.

Čím podle vás trpí město Most?

Kdysi jsme psali na webu OMMO v článcích, že Most, resp. Ústecký kraj je jakousi „sociální laboratoří“ s nikoliv zanedbatelnými riziky, ba dokonce s ohrožením pro život nejen místních, ale vzhledem k dopadům a narůstajícím složitostem sociální, ekonomické, vzdělanostní a kulturní povahy také pro vývoj v ČR. Působí tu více faktorů, které brání, a budou i nadále překážkou, jak nastavit mechanismus vedoucí k řešením. Neřeknu nic nového, že Mostecko nese nejen mediální punc „Palerma na severu Čech“, ale fakticky se prosazujících klientelistických zájmů jednotlivců, stran, sdružení a jednotlivců. O tom se ví, píše se a daří se jim více či méně skrytě. Dnes možná stav zažívá některá přesměrování vlivů a jejich krytí v podobě politických změn na úrovni kraje i person v politice, nositelů klientelistických rolí a těch, co tzv. tahají za nitky v pozadí, a dnes změnili např. místo pobytu. Příkladem je v Mostě např. causa KD Repre, která je dle mého soudu v posledních letech jednou z nejvíce tzv. korupcí jištěných caus na Mostecku, když odmyslíme tzv. bouřlivá devadesátá. A výsledek šetření? Odpovím parafrází slov filosofa Wittgensteina: „O čem se nesmí v Mostě mluvit, o tom se musí také mimo Most mlčet.“ K dalším problémům patří prohořívající sociální napětí mezi skupinami obyvatel, ať už etnického charakteru, tak ekonomického, sociálního, např. systém dávek vyplácených tzv. nepřizpůsobivým. A že je situace vážná, o tom svědčí problematika škol a školských zařízení, kde se sociální a ekonomické rozdíly projevují stále více a hrozí do budoucna otevřenými sociálními střety. Řešení ale již nezvládají místní samosprávy, nýbrž by měla na nich začít vážně pracovat centrální vláda. Tyto problémy nezmizí, a nikdo ze zahraničí – ani z EU – je za nás nepřevezme.

Už víte, ve kterých městech v Ústeckém kraji postavíte kandidátky do podzimních komunálních voleb?

Snažíme se. Ale narážíme na strach, obavy veřejně se angažovat. Slýcháme, „já do politiky nechci, vidím, co se děje těm, co to v ní myslí dobře a nejsou jako ti další atd.“ Přesto to nevzdáváme a s lidmi mluvíme. Rádi bychom získané mandáty z období 2014 – 2018 obhájili a přidali další. Bude to těžké, protože pro získání mandátů je třeba přesvědčit a získat lidi. A co je bohužel smutné: úspěch ve volbách přestává být o názorech, debatách a postojích lidí. Vítězí výše financí z „místních i nemístních zdrojů“. Subjekty SMM, Severočeši.cz, ANO vábí kandidáty na záruky konkrétních benefitů, pozic, prostě profitu. A to OMMO nemůže slíbit, ani nepovažuje za žádoucí. Tedy kromě nabídky, že v tolik ostouzené politice budeme společně a rádi si vyslechneme jejich názory, nápady do programů OMMO, a budeme se snažit průběžně realizovat občanské aktivity. Určitě připravujeme Most, Litvínov, Lom, ale rýsují se i některá další města a obce Ústecka. Za hranicemi Ústecka sáhneme k již osvědčeným místům. Máme některé nové kontakty, kterým ale zatím nechme klid na přípravu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru