Co nás čeká v tomto týdnu: Tepla ubude, oblaků (i srážek) přibude
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - Nedělní den, jinak známý jako 13. květen 2018, se na Mostecku představil jak modrou oblohou, tak také 27 °C. Čili po všech stránkách učebnicové letní počasí. Lehce paradoxně (úsměvně) se proto může jevit ta skutečnost, že na východě Skandinávie bylo ještě letněji. A to konkrétně v jihofinském městě Lahti, které je se svými cca 100 000 obyvateli srovnatelné s Mosteckem. Tam se konec zesnulého týdne prezentoval nejen jasnem, ale téže až 28 °C. Naopak na jihovýchodě Francie sněžilo (už od cca 500 m n. m. = úroveň Meziboří), jmenovitě je řeč o Francouzském středohoří.

V pondělí 14. května ještě bude teplo, neb nejvyšší odpolední teploty pobudou v okruhu 24 °C. Co se rána týče, v 7 hodin počítejte s plus minus 14 °C. A rovněž slunečno, po většinu dne to vypadá na jasno až skoro jasno, pouze v odpoledních hodinách přechodně až polojasno. Srážky četné, nikoli však v Mostě a spol., nýbrž v Bavorsku, Rakousku a pravděpodobně na jihu Čech, což může být Mostečanům jedno.

V úterý 15. května se střed zdánlivě stacionární tlaková níže přesune, a to z pomezí Bavorska a Rakouska nad východní Rakousko, částečně Moravu. Zdánlivě nepodstatný posun vyústí v podstatnou změnu v charakteru tuzemského, tentokrát i mosteckého počasí. Jakým způsobem? V noci, ráno a zpočátku taktéž dopoledne jasno až polojasno, posléze kvapné přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo, k tomu více než pětaosmdesátiprocentní šance na přeháňku nebo bouřku. Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 °C, ráno v 7 hodin kolem 12 °C.

Ve středu 16. května to na opalování špíčků opravdu nebude. Honička mraků je jistá věc, se srážkami tak pade na pade. Takhle – více méně v celé střední Evropě se zadaří konvekční činnosti, to znamená četné přeháňky a bouřky, avšak navzdory ranému 21. století je nemožné přesně určit místa jejich výskytu. Tož tak. Nejvyšší odpolední teploty v sousedství 19 °C, tudíž repríza úterka, ráno v 7 hodin nějakých 13 °C. Ani kosa, ani vedro, ani na opalování...

Ve čtvrtek 17. května by to mělo vypadat takto: Slunečno, byť ne celodenní azuro, nanejvýše 18 °C, v 7 hodin zhruba 12 °C.

Pohled do meteorologické věštecké gule vede ke zjištění, že jak sobota 18. května, tak také neděle 19. května nabídne nespočet slunečních paprsků, ačkoli relativně svěžích cca 18 °C v maximu. O víkendu však až později.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru