Užili jste si sluníčka? Pokračujeme! Jaro zesne v letní náladě
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Víkendová rána byla na Mostecku vskutku teplá – nedělní 8. hodina nabídla plus minus 18 °C (i v Krušných horách) a sobota v témže čase naservírovala cca 21 °C (ve vyšších nadmořských výškách o cca 3 °C méně). Není proto divu, že denní maxima pobyla nedaleko hranice tropických 30 °C; sobotnímu dni se zachtělo po 28 °C, tomu nedělnímu pak po 29 °C. Málem tedy prvotropy 2018. Tak jako tak se jednalo o prozatímně nejteplejší pasáž letošního roku a ani v závěrečných 96 hodinách meteorologického jara (1. března až 31. května) se Mostečané příliš nezchladí.

V pondělí 28. května se nejvyšší odpolední teploty budou pohybovat okolo 25 až 28 °C, v tomto ohledu tudíž to samé co v dnech zesnulých. V 7 hodin ráno lže počítat s hodnotami kolem 16 až 19 °C, takže ani v tomto případě nic nového. A jinak tomu nebude ani ve smyslu oblačnosti. To znamená, že celodenní azuro nehrozí, ostatně jako čtyřiadvacetihodinové zataženo s nespočtem dešťových kapek. Sečteno a podtrženo, charakter pondělní oblohy bude v zásadě kopií charakteru oblohy nedělní či sobotní. V úvodu dne srážky nehrozí, odpoledne a k večeru 50 na 50.

V úterý 29. května se nezmění ani ň, jinak řečeno počasí sáhne po identickém scénáři jako předtím. Pravděpodobnost srážek: V noci a ráno 0 až 15 %, dopoledne 15 až 30 %, po obědě 60 až 80 %. Prostě by stačilo říci, že přeháňka, spíše bouřka rozhodně nešokuje. Nejvyšší odpolední teploty povylezou někam k 26 až 29 °C (že by „konečně“ první tropický den letoška?), v 7 hodin to vypadá na nějakých 17 až 20 °C.

Ve středu 30. května zase ta totožná troposférická písnička. Poněvadž je ale meteorologie hlavně o číslech, pojďme číslovat, a to šance na to, že sprchne (zabouří): V noci a ráno 5 až 10 %, dopoledne 20 až 40 %, odpoledne 65 až 85 %, večer 50 %. Ptáte-li se, proč jaksi není slunečno, je to jednoduché – počasí není továrnou na splněná přání. To je jeden důvod. Ten druhý a stěžejní je ten, že bude pokračovat vliv mělké tlakové níže, po jejíž přední straně k nám proudí teplý vzduch. Něco za něco... Nejvyšší odpolední teploty na 99 % mezi 26 až 29 °C, v 7 hodin na 99 % přibližně 18 až 21 °C.

Ve čtvrtek 31. května, nikoli 1. června, Mostečany čeká co? Správně, repríza středy, úterka, pondělka... Jeden decentní rozdíl by tu byl, protentokrát se srážková aktivita jeví aktivně také v ranních a dopoledních hodinách. Zkrátka podívat se z okna a šmitec. Ano, nehluboká oblast nízkého tlaku se středem kdesi (jiho)západně od České republiky je zlehka naprd (případný slejvák od sucha příliš nespasí, o krupobití již vůbec nemluvě). Takto nějak vážení vypadá život v tropickém klimatickém pásu – teplo, avšak každou chvíli přeháňka/bouřka. Čtvrteční nejvyšší odpolední teploty okolo 24 až 27 °C, v 7 hodin kolem 17 až 20 °C.

Prozatím se zdá, že v pátek 1. června neboli na samém začátku meteorologického léta se prosadí tlaková výše severně od nás, pročež se nebe obejde (takřka) bez jediného mráčku. Denní maxima by kvůli severovýchodnímu větru nejspíše „spadla“ někam k 21 až 24 °C, nicméně dobré, ne? A jste-li náhodou dítě, vše nejlepší k svátku!

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru