Dvoutvářový týden před námi: Po tropech přijde (dosti) ledová sprcha
Jezero Matylda. Ilustrační foto
Most

Mostecko - Období od 18. do 24. června 2018 zdá se bude dvojaké. Ve své první půli totiž nabídne celkem kvapný nárůst teplot, který vyvrcholí až tropickými podmínkami. Avšak prakticky hned na to se rozhodne pro změnu své teplotní orientace, když ponechá statusu teplomila a promění se v chladomila.

V pondělí 18. června do francouzského, německého a částečně téže českého vzdušného prostoru pronikne výběžek azorské tlakové výše, pročež se do střední Evropy dostane vlhčí vzduch z Atlantického oceánu. Navzdory vyšším barometrickým hodnotám proto nenastane celodenní azuro, zároveň však ani čtyřiadvacetihodinové zataženo. V průměru možno hovořit o polojasnu až oblačnu s tím, že srážky hlavním tématem dozajista nebudou. Popravdě by neměla spadnout ani kapka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 24 až 27 °C, ráno v minimu kolem 13 až 16 °C.

V úterý 19. června se nad západní Francii zformuje samostatná oblast vysokého tlaku, jež se následně vydá na východ, jinak řečeno směr Česká republika a spol. Jelikož ale dodávka vlhka z Atlantického oceánu, v tomto případě ze Severního moře, ještě úplně neskončí, především v dopoledním a odpoledním čase se to na mosteckém nebi bude hemžit oblaky. I protentokrát však bude platit, že s promenádou dešťových kapek rozhodně počítat nelze, Nějaká přeháňka, případně symbolická bouřka, se sice teoreticky objevit může, zejména v Krušných horách, ale spíše úterní srážkové úhrny pobudou v sousedství nuly. Nejvyšší odpolední teploty okolo 25 až 28 °C, ráno v minimu kolem 14 až 17 °C.

Středa 20. června přijde s obdobným scénářem – v noci, ráno, částečně dopoledne, později odpoledne, k večeru a večer jasno až skoro jasno, mezitím polojasno, přechodně až oblačno. Výskyt srážek silně nepravděpodobný, byť teoreticky možný (šance plus minus 15 %). Nejvyšší odpolední teploty okolo 27 až 30 °C, ráno v minimu kolem 16 až 19 °C.

Ve čtvrtek, vyjdou-li prognózy numerických modelů, což by teda měly, nastane výrazný zlom – ve druhé polovině dne se otevře transatlantická dálnice, kterou je míněn příliv vzduchu pocházejícího z Arktidy, a to mezi přední stranou anticyklóny se středem vedle Irska a zadní partií cyklóny nad Skandinávií. S ohledem na to, že do masy silně prohřátého vzduchu začne natékat chlad z polární oblasti, jsou jisté bouřky (intenzivního rázu). Tak ať Vás nepřekvapí. Před nástupem polárního expresu se ještě rtuti mosteckých teploměrů stihnou vyšplhat na 28 až 31 °C, plus minus.

Předběžný výhled teplot na druhou polovinu týdne:

  • Pátek 22. června: 16 až 19 °C přes den, 7 až 10 °C k ránu
  • Sobota 23. června: 17 až 20 °C přes den, 8 až 11 °C k ránu
  • Neděle 24. června: 18 až 21 °C přes den, 6 až 9 °C k ránu
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru