Teploty začnou znovu šplhat přes třicet stupňů, v pondělí odpoledne ale přijdou i mraky a nejspíš déšť
Pohled na Mostecko směrem od Žatce. Ilustrační foto
Most

Mostecko - Úvod předpředposledního týdne meteorologického léta a tím i základo/středoškolních prázdnin 2018 dozajista uspokojí všechny vedromily, poněvadž se rtuti mosteckých teploměrů budou tvářit poněkud potuchtivě. Jinými slovy si po menší pauze znovu úspěšně zaflirtují s tropickou třicítkou.

Proč? Je to jednoduché, ostatně jako vždy. Podíváme-li se na Evropu z družicové perspektivy, zjistíme, že počasí v Mostě ovlivní dva tlakové útvary. Tím prvním jest tlaková níže se středem nad východem Velké Británie, která se v průběhu pondělka přestěhuje do dánského vzdušného prostoru. Druhým je tlaková výše se srdcem tepajícím nad západní Ukrajinou – i ona popoleze více na východ. Sečteno a podtrženo nás čeká teplé jižní proudění, díky kterému se nejvyšší odpolední teploty budou pohybovat až okolo 32 °C.

Vedromilům pondělní den nakloněný bude, avšak slunomilům úplně ne. Již v odpoledních hodinách se totiž nad Most a spol. začne nasouvat oblačnost spojená se studenou frontou související z výše citovanou oblastí nižšího tlaku, někdy po 14. hodině a 30. minutě, plus minus pár desítek minut, se tedy mostecké nebe postupně odmodří.

Úterý 14. srpna odstartuje velkou oblačností – v noci a po většinu jitra lze očekávat oblačno až zataženo. V pozdnějších partiích rána se dočasně, po přechodu oné studené fronty, vyčasí na skoro jasno až polojasno, posléze ale dojde k opětovnému přibývání oblaků. Jak to? Půjde o práci severozápadního proudění, za nímž bude stát ta tlaková níže, tentokrát s centrem nad jižním Švédskem. No a severozápadní vítr = příliv vlhka ze Severního moře = mráček sem, mráček tam. Srážky ale na 99 % žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 25 °C, ráno v minimu kolem 15 °C.

Ve středu 15. srpna se ráno odprezentuje minimy okolo 9 až 13 °C, v závislosti na konkrétní poloze (např. u jezera Most bude opět chladněji než přímo v Mostě – chladný vzduch „steče“ k našemu „móři“). Advekce zdánlivého chladu a vlhka od severozápadu skončí, utne ji oblast vyššího tlaku, která se k nám přižene od jihozápadu. Hlavně čas odpolední a večerní vypadá chudě, alespoň co se oblačnosti týče, dřívější pasáže středy naopak bohatě. Srážková aktivita nicméně neaktivní, čili deštníků netřeba... Nejvyšší odpolední teploty okolo 26 °C. Suma sumárum příjemně.

Ve čtvrtek 16. srpna zdá se bude nádherně (jak pro koho) – od rána až do večera jasno, přinejhorším skoro jasno, k tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 28 °C a ráno v minimu kolem 14, 15 °C.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru